Egyedül a kakadu képes hangszerrel zenélni az állatok közül: az ausztrál Queensland állam Cape York félszigetén élő, félénk pálmakakadu ágakkal dobol a fatörzseken - állapította meg egy ausztrál kutatás.

A tojónak ad szerenádot a hím kakadu

Rob Heinsohn, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) környezet- és társadalomtudományi karának tudósa szerint az énekes madarak és a cetek zenei hangokat adnak ki, néhány faj felismeri a ritmust, eszközt használva zenélni azonban csak a Probosciger aterrimus képes - írta az eurekalert.com.

Az Ausztráliában honos pálmakakadu (Probosciger aterrimus)Forrás: Flickr

"A nagy füstszürke madár hímje vastag botokat tör le az ágakról az odvas fákhoz veri őket, hogy a nőstény figyelmét magára vonja" - mondta a professzor.

Mintha csak egy profi zenész dobolna

A Science Advances című tudományos lapban ismertetett kutatás hét éve folyik, ezalatt kamerákkal türelmesen követték nyomon az esőerdőben elvonultan élő papagájfélét, hogy fennmaradását biztosítani tudják.

Régóta ismert, hogy a pálmakakadu dobol,

ám most sikerült először filmre venni és elemezni a "zenéjét".

A hímek  dobszólóval igyekeznek magukra vonni a nőstények figyelmétForrás: Wikimedia Commons

"A hab a tortán, hogy az ütések szinte tökéletesen egyenlő időközönként követik egymást igen hosszú sorozatokban, mintha csak profi zenész dobolna" - magyarázta Heinsohn.

Mindegyik egyed saját stílusban dobol

A nyomon követett 18 hím pálmakakadu mindegyike saját stílusában dobolt.

Voltak, amelyek mindig gyors ütemet vertek, mások mindig lassút, mások szerették az elején kicsit cifrázni.

Mindegyik pálmakakadu hím saját stílusban dobolForrás: Wikimedia Commons

"Talán az egyéni stílus alapján ismerik fel egymást az egyedek nagy távolságból is" - mondta a professzor, aki szerint a dobolás a hím pálmakakadu udvarlási szertartásának a része kiáltásokkal és jellegzetes mozdulatokkal együtt, amelyekkel a nőstényt szeretné megnyerni párjául.