I. Thotmesz egyiptomi fáraó régóta keresett templomának maradványaiként azonosították lengyel régészek azt a több ezer kőtömböt, amelyek egy Luxor közeli raktárban hevertek évtizedeken át.

Az Újbirodalom egyik legpompásabb temploma lehetett

Az Újbirodalom 18. dinasztiája harmadik uralkodójának, Thotmesznek (Kr.e. 1504-1492) a temploma pompájában vetekedett II. Ramszesz és Hatsepszut fáraó világhírű templomaival.

Hatsepszut királynő világhírű temploma Luxor közelébenForrás: Wikimedia Commons

Maradványainak véletlen felfedezése Jadwiga Iwaszczuknak, a Lengyel Tudományos Akadémia Földközi-tengeri és Keleti Kultúrákat Kutató Intézete egyiptológusának köszönhető - adta hírül a PAP lengyel hírügynökség. A raktár az egyiptomi műemlékvédelmi tárca tulajdonában van a Luxor közeli thébai nekropolisz egy erre a célra használt sírjában.

A Királyok völgye, a thépai nekropolisz az Újbirodalom fáraóinak volt a temetkezési helyeForrás: Wikimedia Commons

A lengyel régész a közelben Hatsepszut fáraó templomán végzett kutatásokat,

és a raktárként használt síremlékben a 18. dinasztia ötödik fáraója templomának maradványait kereste, ahol az 1970-es-ben a térségben végzett ásatások történelmi maradványait helyezték el egyiptomi tudósok.

Falfestmények Hatsepszut templomábanForrás: Wikimedia Commons

Ők Hatsepszut (kr.e1479/1473-1458/57) uralmának idejében épült templom maradványaiként azonosították a feltárt kőtömböket.

A feliratos kövek elemzése vezette nyomra a lengyel régésznőt

"Kutatásaim váratlan eredményt hoztak. Kiderült, hogy a maradványok Thotmesz templomából származnak. A templom elhelyezkedése - közel III. Thotmesz templomának helyéhez - közismert már több mint fél évszázada, ám a kutatók rosszul azonosították azt" - magyarázta Iwaszczuk.

Luxor környékén találhatók a legszebb ó-egyiptomi emlékek. Egykor itt állhatott I. Thotmesz híres temploma isForrás: Wikimedia Commons

A fő bizonyítékot a templom írásos forrásokból ismert nevének felfedezése jelenti,

amelyet megőriztek a raktárban lévő kőtömbök. A lengyel egyiptológus által végzett feliratelemzés további információkat tárt fel. A templomot ugyan I. Thotmesz építtette, de azt lánya rendelte meg.

Forrás: Wikimedia Commons

Kétféle követ, mészkövet és homokkövet használtak építéséhez.

Ez szokatlan, mivel Hatsepszut idején főként mészkövet használtak.

Deir al-Bahariban lévő temploma teljesen ebből az anyagból épült - magyarázta az egyiptológus.

Több évszázadon át lehetett kultikus hely Thotmesz temploma

Thotmesz templomának egyik érdekessége, hogy falain ábrázolták az egyik első harci szekerekkel vívott csatajelenetet az ókori Egyiptomban. A maradványokból azt is kiderítették, hogy a templomot később renoválták.

I. Thotmesz fáraó homokkőből faragott portréja a British MúzeumbanForrás: Wikimedia Commons

A halott uralkodót halála után meg több száz évszázadon át bálványozták a templomban egészen IX. Ramszesz (Kr.e 1103/1109-1070/1069) koráig, de még utána is létezhetett a templom.

Forrás: Wikimedia Commons

Eddig Iwaszczuk kutatócsoportja több mint ötezer kőtömböt vizsgált meg, és több ezer felvételt készítettek róluk. Ezek alapján most megpróbálják újraalkotni a templom teljes körvonalát - mondta az egyiptológus.