A szennyező porrészecskék légköri koncentrációjának - köbméterenkénti - 10 mikrogrammnyi emelkedése átlagosan 9-11 évvel rövidíti meg a szennyezett területeken élők várható élettartamát - derült ki az Ecological Indicators című folyóiratban közölt új tanulmányból.

Háromszor nagyobb a kockázat az USA-ban, mint Európában

A dániai Aarhusi Egyetem munkatársa, Mikael Skou Andersen szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező apró részecskék erősen szennyezik a levegőt, ami az érintett területen élőknél korai halálozást okozhat.

A fosszilis energiahordozók elégetése okozza a legnagyobb problémátForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorításával csökkenne a légszennyezettség,

aminek egészségi és anyagi haszna is lenne - olvasható az eurekalert.org. tudományos hírportál. A légszennyezettség okozta korai halálozásból eredő költségek kiszámítása azonban bonyolult, és más-más becslések születnek.

A gépkocsi égésterméke, főleg a dízelmotorokból származó korom lebegő részecskeként kerül a levegőbeForrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az eltérő számítási módszerek miatt például a fosszilis tüzelőanyagok használatából eredő levegőszennyezettség a becslések szerint háromszor magasabb az Egyesült Államokban, mint az Európai Unióban.

Hét és fél millió dollárt ér egy élet

Az Egyesült Államokban a légszennyezettség csökkentésére irányuló költség-haszon elemzést a megmentett életek számára alapozzák, ahol minden élet 7,4 millió dollárt ér.

Az amerikai nagyvárosok különösen kitettek a légszennyezettségnekForrás: Getty Images/Girish Chouhan/Gcshutter

Európában azonban a várható élettartamban bekövetkező változásra helyezik a hangsúlyt:

a légszennyezettséggel összefüggő halálozások többsége a hetven-nyolcvan éves korosztályban következik be, ami azt jelenti, hogy a várható élettartamból elvesztett évek száma mindössze egy-kettő körül mozog, ami alapján jóval kisebb a megbecsült anyagi veszteség.

Egy évtizedet vehet el az életből a levegő szennyezettsége

A pontosabb adatok megállapítása érdekében Andersen egy 100 ezer emberre vonatkozó élettartam-táblázatot használva nézte meg, hogy a megnövekedett légszennyezettségnek való kitettség - köbméterenként 10 mikrogrammnyi porrészecske - milyen hatással van az emberek várható élettartamára.

Az egyetlen megoldás a fosszilis tüzelőanyagok háttérbeszorítása lehetForrás: MTI/Beliczay László

Az eredmények szerint egy szennyezett területen élő személy

átlagosan 9-11 évet veszít a várható élettartamából,

ami jóval több a gyakran hangoztatott 1-2 évnyi veszteségnél.