Az ország egyik legnagyobb újrahasznosítható energiatermeléssel foglalkozó cége szakított a napelemek monoton, rácsszerű elrendezésével, és legújabb naperőművüket óriáspanda alakúra építette. A jövőben több hasonló formabontó erőmű létesítését tervezik.

A China Merchants New Energy Group Datong közelében adta át a világ első pandaalakot naperőművét, amely egy négyzetkilométeres területet foglal el. Az első szakaszt – amely egy 50 megawattos erőművet foglal magában – június 30-án fejezték be, írja a PV magazin.

Az erőmű már elkezdte az energiabetáplálást az északnyugat-kínai hálózatba, és egy második panda átadását is tervezik még ez évben.

A most átadott naperőmű képe a levegőbőlForrás: China Merchants New Energy/Panda Green Energy

A Panda Erőmű 3,2 milliárd kilowattóra napenergiát képes termelni 25 év alatt, állítja a vállalat. Ez nagyjából egymillió tonna szén elégetését teszi szükségtelenné, és így 2,74 millió tonna szén-dioxidtól menti meg a bolygót.

A terv egy nagyobb erőfeszítés része, hogy felhívják a fiatalabb kínaiak figyelmét a tiszta energia fontosságára. A csoport reményei szerint további panda alakú erőműveket építenek a következő öt évben.

Egy panda naperőmű látványterveForrás: China Merchants New Energy/Panda Green Energy

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison Program.