Szúnyogok buktatják le a bűnözőket

2017.07.11. 14:42

Japán kutatók felfedezték, hogy a szúnyogok által szívott emberi vér DNS-e akár még két nap elteltével is megbízhatóan azonosítható. Ez új lehetőséget ad a nyomozók kezébe a gyilkosságok és más súlyos bűncselekmények leleplezésére.

A Nagojai Egyetem kutatói hét önkéntes közreműködésével tették a felfedezést. A résztvevők a tudomány szolgálatában vállalták a szúnyogcsípéseket.

Egészen mostanáig ismeretlen volt, hogy e rovarok által szívott vér felhasználható-e megbízható DNS-profil felállítására.

Maláriaszúnyog vérszívás közbenForrás: Wikimedia Commons

A kutatók különböző ideig hagyták a vért emészteni a szúnyogoknak, mielőtt megpróbálták kinyerni belőlük az emberi DNS-t. Az úgynevezett polimeráz láncreakciót (PCR) használva megsokszorozták a DNS-töredékeket, majd elemezték az eredményt.

Kiderült, hogy még kétnapos emésztés után is lehetséges használható DNS-profilt készíteni a szúnyog által szívott emberi vérből. Ez azt is jelenti, hogy a bűntény helyszínén talált rovarok időnként hasznos támpontot nyújthatnak a bűnügyi szakértőknek a tettes azonosításához.