A lépcsőn való felfelé és lefelé haladást megkönnyítő, energia-újrahasznosító eszközt fejlesztettek ki az amerikai Georgia állambeli Atlanta két egyetemének kutatói.

A PLOS ONE című tudományos folyóiratban ismertetett eszköz külsőre olyan, mint egy hagyományos lépcső, ám a lépcsőfokok mindegyike rugókkal és nyomásérzékelővel van felszerelve. Amikor az ember lefelé jövet rálép az egyik fokra, az lassan süllyedni kezd, mígnem egy szintbe kerül az alatta lévővel, elraktározva az ember által termelt energiát.

A lépcsőfok egészen addig ebben a helyzetben marad, amíg valaki rá nem lép a felette lévő fokra. Ekkor a lesüllyedt lépcsőfok - felhasználva a korábban elraktározott energiát - lassan emelkedni kezd, egy szintbe hozva az ember lábát a következő lépcsőfokkal. Az eszközt rá lehet helyezni már meglévő lépcsősorokra.

 

Az energia-újrafelhasználó lépcső megkönnyíti az idősek életétForrás: Georgia Tech

Karen Liu, a Georgiai Műszaki Egyetem munkatársának fejében azután született meg az okoslépcső gondolata, hogy látott egy bokapántot, amely képes elraktározni, majd később felhasználni az energiát.

A kutató 72 éves édesanyja minden gond nélkül tud sétálni, ám a lépcsőzéssel meggyűlik a baja. Liu tudta, hogy az anyja nem fog felvenni speciális cipőt csak azért, hogy lépcsőt másszon, ezért úgy döntött, hogy csinál egy olyan lépcsőt, amely a bokapánt elvén működik.

"A segítségre szoruló emberek rendelkezésére álló jelenlegi megoldások elég drágák. A lifteket és lépcsőfelvonókat gyakran nem lehet beszerelni az otthonokba" - mondta Liu, aki az Emory Egyetem munkatársaival dolgozott együtt a projekten.

A kutatópáros szerint a fejlesztésük a várandós nők, vagy a műtét után lábadozó páciensek, egyszóval olyan emberek számára lehet hasznos, akiknek csak átmenetileg van szükségük segítségre a lépcsőzéshez, és nem kell véglegesen átalakítani az otthonukat.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison Program.