A dinoszauruszok kortársa volt a Kaliforniánál lefotózott cápa

NOAA
A szürkecápák leginkább a mélytengeri aljzat felett úsznak
Vágólapra másolva!
A NOAA mélytengeri környezetet kutató expedíciója egy,  a dinoszauruszok korának cápáit idéző, rendkívüli ősi vonásokat mutató cápafajt figyelt meg a kaliforniai Csatorna-szigetek térségében.
Vágólapra másolva!

Vonzónak találta a mélytengeri robotkamera fényszóróját

A Nemzeti Óceán és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) oceanográfusai a kaliforniai Csatorna-szigetek (Channel Islands) tengeri természetvédelmi körzetben végeztek megfigyeléseket.

A NOAA Nautilus oceanográfiai kutatóhajója Forrás: NOAA Ocean Explorer

A szervezet Nautilus oceanográfiai kutatóhajójáról a mélybe eresztett távirányítású robotkamera, a ROV a kontinentális küszöb és lejtő határán 150 és 200 méter közötti mélységtartományban végzett megfigyeléseket.

A Nautilus legénysége július 12-én Santa Cruz sziget térségében kutatta a kontinentális lejtő közelében húzódó óceáni aljzatot, amikor a ROV reflektorainak fénykévéjében egy hatalmas állat sziluettje rajzolódott ki, 700 láb ( mintegy 217 méter) mélységben.

A Nautilus fedélzetéről működtetett ROV mélytengeri robotkamera Forrás: NOAA Ocean Explorer

A tengeri lény vonzónak találhatta a ROV ragyogó kameráit,

mert közelebb úszott a szerkezethez, és percekig körülötte körözött.

A több mint 200 méteres mélység homályából előbukkanó hatkopoltyús szürkecápa Forrás: NOAA

A kutatócsoport tengerbiológusai a fedélzeti monitoron követték a 10 láb (3 méter 10 cm) hosszúságúra becsült állat mozgását, megállapítva, hogy a kíváncsiskodó porcos hal a mélyvízi életmódot folytató, prehistorikus megjelenésű hatkopoltyús szürkecápa (Hexanchus griseus) egy példánya.

A NOAA kutatóhajójának kamerái megörökítették a ritka pillanatokat, amelyek a beágyazott videón tekinthetők meg.

Szinte semmit sem változott a dinoszauruszok kora óta

A hatkopoltyús szürkecápa a rendkívül ősi vonásokat mutató szürkecápa-félék családjának (Hexanchidae) legméretesebb képviselője.

A szürkecápák még a földtörténeti középkorban, a triász időszak derekán jelentek meg a világóceánban.

A legrégebbi szürkecápa fosszília 235 millió éves, és a kövületek azt bizonyítják, hogy a dinoszauruszok időszakaként is emlegetett mezozoikumban virágzó csoportot alkotó szürkecápák szinte semmit sem változtak az elmúlt több mint 200 millió év során.

A szürkecápák leginkább a mélytengeri aljzat felett úsznak Forrás: NOAA Ocean Explorer

A modern cápáktól (Neoselachii) eltérően a családhoz tartozó fajok csak egyetlen, a farok közelében található hátúszóval rendelkeznek.

További ősi vonásuk, hogy az újidei cápákkal szemben nem öt, hanem hat, illetve hét kopoltyúívük van.

A szürkecápa a nagytestű cápafajok közé tartozik, a kifejlett egyedek átlagos testhossza 3,5 és 5 méter közötti. Az eddig ismert legnagyobb példány idén májusban, Írország atlanti partvidékén akadt horogra, ennek 7,6 méter volt a teljes testhossza.

Az idén májusban Írország közelében kifogott 7,6 méter hosszú példány Forrás: Origo

A szürkecápák a mélyvizek, a bathypelágikus zóna lakói, jellemzően 200 méteres vízmélységtől 1 500 méterig fordulnak elő, ám a mélytengeri robotkamerák felvételei azt bizonyítják, hogy ennél sokkal jelentősebb mélységekbe is lehatolnak.

A közel 6000 méteres mélységben 2005-ben megörökített szürkecápa fotója Forrás: NOAA/Operation Deep Scope 2005

A NOAA 2005-ös Operation Deep Scope elnevezésű expedícióján a ROV az abisszális régióban, közel 6000 méteres mélységben kapott lencsevégre egy szürkecápát.

Hihetetlen, de a horvátországi Krk szigetnél is látták

A faj mélytengeri életmódja miatt a különösen nehezen megfigyelhető cápák közé tartozik,

így a tengerbiológusok nem sokat tudnak az életmódjáról.

Az elpusztult példányok gyomortartalmának vizsgálata szerint a szürkecápa rátámad más cápafajokra, és étrendjében a csontos halakon illetve a nagyobb lábasfejűeken kívül tengeri emlősök, különösen fókafélék is fellelhetők.

A szürkecápa alsó állkapcsában elhelyezkedő fogak Forrás: Wikimedia Commons

A megfigyelések szerint a nagyobb mélységekből éjszaka gyakran a felszín közelébe emelkedik.

A világtenger néhány pontján ez az alapvetően mélytengeri cápafaj szezonálisan a sekély vizekben is felbukkan. Seattle közelében figyelték meg, hogy a szürkecápák évszakos periodicitással 20-30 méteres vízmélységben gyülekeznek.

2 600 méteres mélységben megörökített szürkecápa Forrás: Dan Hershman

A kutatók még nem ismerik pontosan e szokatlan jelenség okát, de azt valószínűsítik, hogy a sekélyvízi gyülekezőnek szaporodásbiológiai okai lehetnek. A szakemberek és a búvárok körében kisebb szenzációként robbant az a hír, hogy 2010 augusztusában két osztrák búvár a horvátországi Krk szigetéhez közeli Plavnik-nál 40-45 méteres vízmélységben kettő, négy és fél méter körüli szürkecápával találkozott.

A cápákat az ezt követő napokban is sikerült megfigyelni, sőt 2013-ban ismét felbukkantak Veli Plavnik vizein.

A legfrissebb megfigyelések szerint a szürkecápák időnként az észak-adriai térségben Krk sziget közelében is felbukkannak Forrás: Elter Tamás archívuma

A szürkecápa kozmopolita faj, világszerte megtalálható a mérsékeltövi tengerek mélyvizeiben. A Földközi-tengerben is honos fajnak számít, és amint az elmúlt évek megfigyelési bizonyítják, szezonálisan felbukkan az észak-adriai térség horvátországi partszakaszán.