Több mint kilencmilliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta

2017.07.20. 11:40

Több mint kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta, ennek zöme hulladéklerakókba vagy a természeti környezetbe jutott, károsítva az emberek egészségét és az ökoszisztémát - állítja a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzés.

Argentína egész területe beteríthető lenne ezzel

Az említett műanyagmennyiség 80 százaléka végezte a hulladéklerakókban vagy a környezetben, és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a plasztikmennyiség gyorsan növekszik. Mint a szerdán közzétett tanulmányban kiemelték: a műanyagnak csupán 10 százaléka lett újrahasznosítva és 12 százalékát égették el.

1950 óta 9 milliárd tonnányi műanyagot gyártottak, amelynek 80 százaléka szemétként került a környezetbeForrás: Ecostuff Romania

Ha ezt a mennyiségű műanyagot egyenletesen szétszórnánk, egy Argentína nagyságú területet borítana be bokamagasságig"

- érzékeltette az ipari ökológiával foglalkozó Roland Geyer professzor, a tanulmány vezető szerzője. Egyúttal aggódva tette hozzá: "hatalmas mennyiségű anyagról van szó, amely nem bomlik le".

Így néz ki az óceántakarító rendszer. A polietilén csövekből felépülő akadályrendszer a toronyhoz tereli a műanyag szemetet, onnan pedig a toronyban található raktérbe kerül a műanyag hulladék egy szállítószalag segítségével.Forrás: Boyan Slat / The Ocean Cleanup

A műanyagok elégetése hozzájárul a klímaváltozáshoz és káros az egészségre,

emellett a szélesebb környezetet is károsítják a műanyag építőelemei - mutatott rá a professzor.

Több ezer évig megmaradhat a környezetben

A műanyaggyártás legnagyobb piaca a csomagolóipar. A kőolajalapú termékek gyártása az újrahasznosíthatótól az egyszerhasználatos csomagolások felé tolódott el. Ennek következtében a városi hulladékgyűjtőkben nagyon magas a műanyagszemét aránya.

Még mindig nagyon alacsony az újrahasznosított műanyag arányaForrás: AFP/Bringard Denis

A közepes bevételű országok esetében 2005-ben már meghaladta a 10 százalékot,

míg 1960-ban csupán 1 százalék volt.

Geyer hangsúlyozta, hogy más anyagokkal szemben a műanyagok több ezer évig megmaradhatnak a környezetben.

Plasztik-óceán

Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban egy 2014-ben a Public Library of Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Ezek súlyosan károsítják a tengeri élővilágot, a vízi és földi ökoszisztémát.

Évente átlag 10-12 millió tonna műanyagszemét került a világtengerbe.

A világtengerbe évente több mint 10 millió tonna műanyaghulladék kerülForrás: Zak Noyle/Foundation for Deep Ecology

Noha a műanyag palackok és plasztik szatyrok illetve más hasonló műanyagtárgyak egy idő után szétdarabolódnak a tengervízben, ám

az apró műanyagdarabokat a nagy tengeri áramlatok hosszan és nagy távolságra elsodorják,

a szemét jelentős része pedig leüllepedik a tengeraljzatra. A műanyagból készített leszakadt halászhálók súlyos veszélyt jelentenek a nagytestű tengeri élőlényekre, cetekre, cápákra, teknősökre.

Műanyagszemét között költő Laysan-albatroszokForrás: USFWS

A tengeri állatok szervezetébe jutott műanyagdarabok pedig halálos veszélyt jelentenek rájuk.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyag szemét halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben - figyelmeztettek a kutatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK