Több mint kilencmilliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta

műanyaghulladék
Még mindig nagyon alacsony az újrahasznosított műanyag aránya
Vágólapra másolva!
Több mint kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta, ennek zöme hulladéklerakókba vagy a természeti környezetbe jutott, károsítva az emberek egészségét és az ökoszisztémát - állítja a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzés.
Vágólapra másolva!

Argentína egész területe beteríthető lenne ezzel

Az említett műanyagmennyiség 80 százaléka végezte a hulladéklerakókban vagy a környezetben, és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a plasztikmennyiség gyorsan növekszik. Mint a szerdán közzétett tanulmányban kiemelték: a műanyagnak csupán 10 százaléka lett újrahasznosítva és 12 százalékát égették el.

1950 óta 9 milliárd tonnányi műanyagot gyártottak, amelynek 80 százaléka szemétként került a környezetbe Forrás: Ecostuff Romania

- érzékeltette az ipari ökológiával foglalkozó Roland Geyer professzor, a tanulmány vezető szerzője. Egyúttal aggódva tette hozzá: "hatalmas mennyiségű anyagról van szó, amely nem bomlik le".

Így néz ki az óceántakarító rendszer. A polietilén csövekből felépülő akadályrendszer a toronyhoz tereli a műanyag szemetet, onnan pedig a toronyban található raktérbe kerül a műanyag hulladék egy szállítószalag segítségével. Forrás: Boyan Slat / The Ocean Cleanup

A műanyagok elégetése hozzájárul a klímaváltozáshoz és káros az egészségre,

emellett a szélesebb környezetet is károsítják a műanyag építőelemei - mutatott rá a professzor.

Több ezer évig megmaradhat a környezetben

A műanyaggyártás legnagyobb piaca a csomagolóipar. A kőolajalapú termékek gyártása az újrahasznosíthatótól az egyszerhasználatos csomagolások felé tolódott el. Ennek következtében a városi hulladékgyűjtőkben nagyon magas a műanyagszemét aránya.

Még mindig nagyon alacsony az újrahasznosított műanyag aránya Forrás: AFP/Bringard Denis

A közepes bevételű országok esetében 2005-ben már meghaladta a 10 százalékot,

míg 1960-ban csupán 1 százalék volt.

Geyer hangsúlyozta, hogy más anyagokkal szemben a műanyagok több ezer évig megmaradhatnak a környezetben.

Plasztik-óceán

Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban egy 2014-ben a Public Library of Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Ezek súlyosan károsítják a tengeri élővilágot, a vízi és földi ökoszisztémát.

Évente átlag 10-12 millió tonna műanyagszemét került a világtengerbe.

A világtengerbe évente több mint 10 millió tonna műanyaghulladék kerül Forrás: Zak Noyle/Foundation for Deep Ecology

Noha a műanyag palackok és plasztik szatyrok illetve más hasonló műanyagtárgyak egy idő után szétdarabolódnak a tengervízben, ám

az apró műanyagdarabokat a nagy tengeri áramlatok hosszan és nagy távolságra elsodorják,

a szemét jelentős része pedig leüllepedik a tengeraljzatra. A műanyagból készített leszakadt halászhálók súlyos veszélyt jelentenek a nagytestű tengeri élőlényekre, cetekre, cápákra, teknősökre.

Műanyagszemét között költő Laysan-albatroszok Forrás: USFWS

A tengeri állatok szervezetébe jutott műanyagdarabok pedig halálos veszélyt jelentenek rájuk.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyag szemét halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben - figyelmeztettek a kutatók.