A fajmegőrzésben vállal szerepet a Pécsi Állatkert, ahová Budapest, Nyíregyháza és Veszprém után egy vörös vari érkezett. A faj legfőbb ellensége az ember, az állat egyedszáma a vadászat és az élőhelyek elvesztése miatt folyamatosan csökken.

Új fajjal bővítette eddig sem elhanyagolható gyűjteményét a Pécsi Állatkert. Az intézmény egy vörös vari (Varecia rubra) befogadásával az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által indított Európai Fajmegmentő Program keretein belül aktív szerepet vállal a látványosság mellett a természetvédelemben, és egy veszélyeztetett faj fenntartásában.  

Vörös vari (Varecia rubra)Forrás: Wikimedia Commons

A bohókás, vicces, ám igen sérülékeny állat ugyanis szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is,

ahol jelenleg veszélyeztetett státuszban van.

Az ember okozta élőhely pusztítás fenyegeti

A vörös vari a makifélék családjába tartozik és fő élőhelye a népszerű animációs filmből is jól ismert Madagaszkáron, a Masoala félszigeten található.

Tömege 3-4,5 kilogramm, és jó hír, hogy fogságban akár húsz-harminc évig is élhet.

Táplálékát gyümölcsök, nektár, levelek és magvak alkotják, ám a természetben számos ragadozó zsákmányállata. Emellett az ember okozta élőhely pusztulás is nagymértékben veszélyezteti.

A vörös vari kolóniákat elsősorban az erdőirtás veszélyeztetiForrás: Wikimedia Commons

A kényelmes állat délelőtt általában sütkérezik, csak délután indul el táplálékot szerezni. Nagy kedvencét a gyümölcsök jelentik, de néha nem utasítja vissza a rovarokat és madártojásokat sem.

Pécsett segítik a faj fennmaradását

A vörös vari nemsokára érkező társával úgynevezett egynemű csapatként lesz megtekinthető a Pécsi Állatkertben.

Ez azt jelenti, hogy jelen esetben két nőstény példány fogja a kifutót lakni,

így nem kell attól tartani, hogy az esetleges szaporulat számára már nem lesz elegendő a hely.

A Pécsi állatkert is részese a nemzetköz fajmentő illetve fenntartó együttműködésnekForrás: MTI/Sóki Tamás


„A Mecsek menti állatkertbe érkezett három éves nőstény a Nyíregyházi Állatkertben született, így a faj fennmaradásához nem szaporulattal, hanem az adott egyedek fenntartásával, gondozásával járul hozzá" – hangsúlyozta Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert ügyvezető igazgatója.

Aj Pécsi Állatkert új főbejárata, háttérben a TV-toronnyalForrás: Lantos Gábor

– „Ez éppolyan jelentőségű, mintha ténylegesen gyarapítanánk a vörös vari populációt."

A fajmegmentő program segíthet rajtuk

Napjainkban a vörös vari súlyosan veszélyeztetett állatfaj. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram keretein belül tartják és tenyésztik őket. Ennek feladata az adott faj állatkerti tartásának szervezése és irányítása, annak érdekében, hogy a faj megőrizze természetes viselkedésformáinak minimum 90 százalékát és minél értékesebb génállományát.

A faj fenntartásában vállalt szerepet a Pécsi ÁllatkertForrás: Wikimedia Commons

Az állatkertben egy fajkoordinátor segíti az állatok életét, akinek feladatai közé tartozik többek között a törzskönyv elkészítése,

párosítási és átszállítási feladatok koordinálása, tenyészcsapatok és egynemű csapatok kialakítása. Kötelezően betartandó utasításokat ad a tartó állatkertek számára. Kidolgozza a tartástechnológiai alapelvet, és segítséget nyújt a fajjal kapcsolatos kutatásokhoz.

Mókusmajmok testközelben

A Pécsi Állatkert jelenleg kilenc fajt gondoz az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram keretein belül.

A most érkezett vörös vari mellett itt él Európa egyik legnagyobb közönséges mókusmajom csapata.

 

Közönséges mókusmajom (Saimiri sciureus sapajou)Forrás: Wikimedia Commons

Továbbá itt őrzik az egyiptomi teknős, a kubai karcsú boa, a tarvarjú, az aranyfejű oroszlánmajom, a Liszt-tamarin, a csimpánz és a perzsa leopárd értékes génállományát.