Ausztrál újságíró oldotta meg a Bermuda-háromszög titkát

2017.07.28. 15:09

Egy ausztrál tudományos újságíró szerint a Bermuda-háromszöget nem övezi semmilyen titokzatosság, az eltűnések zöme a hajók állapotára és a pilóták felelőtlenségére vezethető vissza – nyilatkozta a news.com.au hírportálnak.

Bermuda-háromszög, vagy más néven az Ördög háromszöge annak a területnek a neve az Atlanti-óceánon, amely repülőgépek és hajók különös eltűnéséről vált ismertté.

Földrajzilag a háromszöget Bermuda szigete, Puerto Rico és Miami rajzolja ki.

Forrás: http://bermudatrianglehistory.blogspot.hu

Nincs is „rejtély"

Sokan sokféleképpen próbálták már magyarázni a rejtélyesnek látszó eltűnéseket. Egyesek természetfeletti erőket sejtenek a háttérben, mások sokkal racionálisabb magyarázatokhoz nyúlnak, például a tengerfenékről felemelkedő óriás metánbuborékokhoz, amelyek képesek lehetnek a hajókat elsüllyeszteni. Mint kiderült, ez utóbbi elmélet sem állja meg a helyét, a térségben nincsenek tengerfenék alatt rejtőző metántartalékok.

A híres ausztrál tudományos újságíró, Karl Kruszelnicki szerint a „rejtély" megoldása az, hogy tulajdonképpen nincs is rejtély: a szóban forgó területen nagyjából ugyanannyi hajó vagy légi jármű tűnik el, mint a világ más részein, nincs tehát semmi kirívó statisztika, ami gyanakvásra késztetné az embert.

Közel van az Egyenlítőhöz, a világ egyik leggazdagabb országához, Amerikához, így nem csoda, ha nagy arrafelé a forgalom" – nyilatkozta Kruszelnicki.

A kép illusztációForrás: HD Wallpapers

Rossz minőségű járművek és végzetes tévedések összjátéka

Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mi táplálja a legendát? Kruszelnicki szerint valóban történtek eltűnések, az első és második világháború között: több katonai hajókonvojnak, valamint a megkeresésükre küldött hajóknak és repülőgépeknek is nyoma veszett.

Ezek az esetek viszont könnyen megmagyarázhatók: a térségben rendszerint nagy viharok dúlnak, ráadásul a hajók és repülőgépek sem voltak olyan jól megépítettek, mint manapság.

Az akkori pilóták felkészültsége sem egyezett meg a maiakéval, gyakran vétettek fatális hibákat, például eltévedtek, részegen ültek a pilótafülkébe, vagy nem végezték el a legfontosabb műszaki ellenőrzéseket indulás előtt.

Szinte lehetetlen megtalálni a roncsokat

Az esetek többségében a gépek roncsai és a holttestek nem kerültek elő, ebben sincs azonban semmi misztikum. A Bermuda-háromszög területén hihetetlenül mély a víz, emiatt a roncsok felkutatása még a mai technikai fejlettség mellett is ritkán sikerül, ráadásul a tengeráramlások miatt a törmelékek messze sodródhattak a tragédia helyszínétől.

A Bermuda-háromszögben történt eltűnésekben tehát nincs semmi rendkívüli, Kruszelnicki szerint azért izgatják csak az emberek fantáziáját, mert a média felfújja ezeket a baleseteket.