Diabéteszgyógyszerrel fékezték meg a Parkinson-kórt

2017.08.04. 13:18

A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel állították meg a Parkinson-kór előrehaladását brit kutatók egy kísérletben - írja a BBC hírportálja.

Eddig egyetlen gyógymód sem tudta megállítani a leépülést

A Lancet brit orvosi szaklapban ismertetett kutatásba 62 pácienst vontak be, eredményeik azt mutatják, hogy a cukorbetegség gyógyszere megfékezte a kór előrehaladását. A Parkinson-kór lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség.

A parkinson-kór megállíthatatlan leépüléshez vezetForrás: MedStar Georgetown University Hospital

Az agysejtek károsodásával csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelése, ez mozgásproblémákat okoz,

a végtagok remegését, merevségét, a mozdulatok lelassulását, tartási nehézségeket, végül a memória gyengülését eredményezi. A kezeléssel a dopamin mennyiségét segítenek növelni, ám az agysejtek tovább pusztulnak, a beteg állapota rosszabbodik, ezt egyetlen gyógymód sem tudja megállítani.

Az exenatid a kiváltó okokra hat

A kutatás során a Parkinson-kóros résztvevők felének exenatid nevű szert adtak, a másik felének hatóanyag nélküli szert (placebót),

közben minden páciens folytatta az addigi kezelést.

Amint várták, 48 hét elteltével a placebós csoport állapota rosszabbodott, az exenatidos csoport egészsége azonban nem változott.

Általában az idősebb koosztályt érintiForrás: CNS Network

Három hónappal a teszt befejezése után az utóbbiak még mindig jobban érezték magukat. "Ez az első, Parkinson-kóros betegekkel végzett klinikai teszt, ahol ilyen mértékű hatást tapasztaltunk. Megbizonyosodtunk, hogy az exenatid nemcsak elfedi a tüneteket, hanem a kiváltó okokra hat" - mondta Tom Foltynie professzor, a kutatók egyike a BBC portáljának.

Hosszú tesztek sora szükséges az eredmény megerősítéséhez

Hozzátette, hogy az eredményeknek örülni kell, "de óvatosan, mert az eredményeket meg kell még ismételni", valamint sokkal hosszabb időtartamon is tesztelni kell a szert,hiszen

hatásos gyógymód az lehetne, ami évekre megállítaná a kórt.

További tesztek szükségesek az ígéretes eredmény megerősítéséhezForrás: OCare for You

A felhasznált gyógyszer a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukorszintjét segít szabályozni úgy, hogy egy GLP-1 hormonszenzorra hat. Ezek a szenzorok megtalálhatók az agysejtekben is. A tudósok úgy vélik, a gyógyszer hatásosabb működésre vagy túlélésre serkentheti a sejteket, ezért tesztelik idegrendszeri rendellenességek, mint a Parkinson-kór esetében is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK