Találtak egy világot, ahol még a vas is felforr

forró jupiter
Vágólapra másolva!
Egy Naprendszerünkön kívüli bolygónak olyan forró a légköre, hogy még a vas is csak gázként lenne képes létezni rajta. A planéta sztratoszféráját a Hubble űrteleszkóp detektálta az atmoszférában ragyogó vízmolekuláknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A WASP-121b 900 fényévre van Földünktől. A bolygók légkörében található vízpára különböző hőmérsékleteken eltérő módon viselkedik: ha hideg, akkor bizonyos hullámhosszakon blokkolja a fényt, ha forróbb, ragyogó fényt áraszt.

Amikor a Hubble űrtávcsövet a WASP-121b felé fordítottuk, izzó vízmolekulákat láttunk, ami arra enged következtetni, hogy a bolygónak vastag sztratoszférája van" – nyilatkozta a New Scientist magazinnak Tom Evans, az Exeteri Egyetem kutatója. A Hubble az emberi szem számára láthatatlan infravörös tartományban látta a ragyogást.

Forrás: University of Exeter

A vas is csak gázként tudna létezni rajta

A WASP-121b az úgynevezett forró jupiterek közé tartozik, körülbelül kétszer akkora, mint Naprendszerünk legnagyobb gázbolygója. Az égitest annyira közel van csillagához, hogy 1,3 földi nap alatt kerüli meg azt.

Mivel az óriásplanéta ilyen közel van a csillagához, atmoszférájának felső rétegében 2500 Celsius-fokos hőség uralkodik, ami fele a Nap felszínén tapasztalható hőmérsékletnek.

Ilyen körülmények között a vas gáz és nem szilárd halmazállapotban létezik.

Habár már számos forró jupitert sikerült észlelni, továbbra is rejtély, miként keletkeznek ezek a fajta égitestek. Mivel a most vizsgált bolygón extrém hőmérsékleti viszonyok uralkodnak, élet egészen biztosan nincs rajta.