Soha nem látott mennyiségben kerülnek elő az első világháborúból származó tárgyak az észak-olaszországi Marmolada-gleccserből, amely egy évszázad alatt csaknem a felére zsugorodott, és különösen erősen megolvadt az elmúlt hetek hőhullámának hatására.

Súlyos harcok színtere volt a gleccser

Világháborús "relikviákat" kereső kincsvadászok tucatjai járják a Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada északi lejtőjét, ahol a hegység egyetlen nagyobb méretű gleccsere található.

A jégfolyam az első világháborúban súlyos hegyi harcok színtere volt.

 

Első világháborús építmények a DolomitokbanForrás: Németh Sarolta

A helyi médiumok beszámolói szerint a relikviavadászok szép számmal találnak egykori csajkákat, evőeszközöket, bakancsokat, dróthálódarabokat, bombákat, puskákat és szuronyokat, sőt előkerült egy kisebb, sziklába vájt erődítmény is a Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) és Veneto tartomány határán fekvő gleccseren.

Mumifikálódott katonák is előkerültek az olvadás miatt

A gleccser területe 100 év alatt 420 hektárról 214 hektárra csökkent, és ma minden korábbinál könnyebb rábukkanni a száz éve mintegy 3000 méteres magasságban harcoló katonák dolgaira, eszközeire.

A csendőrök próbálják megakadályozni a fosztogatást, az újfajta "aranylázat",

de - főleg a létszámhiány miatt - kevés sikerrel.

EElső világháború, Skoda M11 Mörser mozsárágyú az olasz fronton. A Dolomitok térségében súlyos harcok folytakForrás: Fortepan/Vogl Elemér

Egy másik gleccseren, a Veneto tartomány nyugati részén emelkedő Presena-csúcson, 3000 méteres magasságban

2012-ben két tiroli császárvadász katona holttestét adta vissza az olvadó jég.

2004-ben egy 3640 méter magas alpesi gleccseren, az Ortles-Cevedale hegycsoporton három osztrák katona mumifikálódott teteme olvadt ki a jégből.

Szemetet is hoz az intenzív olvadás

Az olvadó gleccserekből azonban nemcsak holttestek és tárgyak kerülnek elő, hanem sok újkori szemét is: eldobált palackok, italosdobozok, régi sífelvonópályák drótkötelének darabjai.

Német katonavonat indul a frontra, 1914 augusztusábanForrás: Bundesarchiv

Egy, a Marmolada-gleccser határait rögzítő 2002-es megállapodás alapján a szemét eltakarítása most Veneto tartományra hárul.