Pannónia feladása után is élhettek rómaiak Fenékpusztán

2017.08.12. 15:18

Miután feladták Pannóniát, még évszázadokig működött és fejlődött a mai Fenékpuszta területén épült római erőd. Pedig a kutatások eddig azt az elméletet igazolták a római erőd logisztikai központként szolgált.

Idén négyhetes ásatási munkálat során egy 15 hektáros római erőd központi épületét, egy palotát tártak fel. Az egymásra rétegződő leletek azt bizonyítják, hogy egészen a 7. századig éltek itt a rómaiak és más barbár csoportok tagjai.

A palotaépület mintegy 100 méter hosszú és 30 méter széles. Ez a főépület már a 3. század végén is állhatott, de maga a 44 tornyú erőd csak a 4. század közepén épült köré- mondta az ásatás vezetője, Heinrich-Tamáska Orsolya. Hozzátette, az erőd egyfajta mezőgazdasági logisztikai központ lehetett. Ez pedig azt támasztja alá, hogy Pannónia területén még hosszú ideig éltek rómaiak.

A fenékpusztai római erődForrás: Wikimedia Commons

Az erőd szabályos négyszög alakú területet zárt körbe, falait összesen 44 torony övezte, amik akár a katonák lakótornyai is lehettek. 2009 óta próbálják feltárni a teljes épületet, de még csak 27 épületet sikerült feltárniuk. Köztük gabonatárolókat, kisebb villákat és a reprezentációs célokat szolgáló palotát, a négy égtájra nyíló kapuiból hármat, valamint egy római fürdő nyomait vették szemügyre.

A kutatást az is nehezíti, hogy a fenékpusztai erődnél nem maradtak feliratok, nyomok, emlékek. Sőt az is szokatlan, hogy nagyon kevés a mindennapi használatot bizonyító kerámia, ellenben rengeteg az állatcsont. Viszont találtak késői római bronzérméket, álltafejes bronzfibulát, aranyozott ruhatűt és két ezüst lemezkét is. A lemezkéken maszkos állatok láthatók. Azt feltételezik róluk, hogy egy ereklyetartó oldalát díszíthették a 7. században.