Nem is létezett a kihaltnak vélt pingvin

Hunter-szigeti pingvin
A kihaltnak hitt, de valőjában sosem létezett hunter-szigeti pingvin rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Az új-zélandi Otagói Egyetem kutatói meglepő felfedezést tettek. DNS-vizsgálattal kiderítették, hogy egy rég kihaltnak tartott tasmaniai pingvin valójában nem is létezett.
Vágólapra másolva!

A Zoological Journal of the Linnean Society folyóiratban megjelent tanulmány a holocénben (nagyjából 11 700 éve) kezdődött állítólagos dél-ausztráliai pingvinkihalást vette górcső alá.

1983-ban az archeológusok egy teljesen új pingvinnemzetséget írtak le négy csont alapján, amely a Tasmaniához tartozó Hunter-szigeten került elő.

A kihaltnak hitt, de valőjában sosem létezett hunter-szigeti pingvin rekonstrukciója Forrás: University of Otago

A mostani kutatásokat vezető Tess Cole elmondta, hogy a hunter-szigeti pingvin (Tasidyptes hunteri) meghatározásának hitelességét már korábban is megkérdőjelezték, de egészen mostanáig nem sikerült tisztázni, valójában milyen fajról is lehet szó.

„Tanulmányunkban DNS-meghatározási módszereket vetettünk be, hogy genetikailag megvizsgáljuk az összes csontot, amelyet ennek a rejtélyes pingvinfajhoz tartozónak véltek" – mondta Cole.

„A történet furcsa és váratlan eredménnyel zárult, mivel kimutattuk, hogy a 'kihalt' tasmaniai pingvin esetében valójában egyáltalán nem kihalt vagy egyedi pingvinről van szó."

A DNS-elemzés alapján kiderült, hogy valójában három ma is élő pingvinfaj furcsa keveredéséről tanúskodik a lelet. Arra viszont nem találtak magyarázatot, miért alakulhatott ki ez a hármas hibrid.