A dinoszauruszok fejlődésének hiányzó láncszeme

2017.08.17. 11:29

A húsevőre hasonlító, de növényevő Chilesaurus lehet a hiányzó láncszem a dinoszauruszok két nagy családja között egy tanulmány szerint, amely az őslények evolúciójának felülvizsgálatát szorgalmazza.

"A Chilesaurus valóban segít betölteni a dinoszauruszok két nagy rendje - a hüllőmedencéjű theropodák és madármedencéjűek - közötti űrt" - magyarázta Paul Barrett, a londoni természettudományi múzeum munkatársa, a tanulmány társszerzője. A felfedezés segít megérteni, hogyan alakult át az egyik fajta dinoszaurusz egy teljesen különböző másikká" - tette hozzá.

Mintha különböző állatokból rakták volna össze

A kutató által az "egyik legmegtévesztőbb és legelbűvölőbb dinoszaurusznak" nevezett állatot 2004 februárjában egy hétéves kisfiú találta meg Chilében. A gyermek geológus szüleit kísérte el az Andokba, amikor véletlenül ráesett a jurakor vége óta, mintegy 150 millió éve a sziklákban rejtőző kövületekre.

A Chilesaurus azonnal kíváncsivá tette a kutatókat sajátos tulajdonságai miatt: Paul Barrett szerint szinte olyan, mintha több más állatból rakták volna össze". A feje olyan, mint egy húsevőé, de a foga lapos, mint egy növényevőé, (e nélkül nem tudta megőrölni a növényi táplálékot).

Egy 2015-ben megjelent tanulmány nyomán a kutatók a Chilesaurust a therapodák (két lábon járó hüllőmedencéjű dinoszauruszok) családjába sorolták be a külső jellegzetességei miatt. Ezek között tartjuk számon a híres húsevő Tyrannosaurust és a Velociraptort. Az őskori dinoszauruszok több mint 450 anatómiai jellegzetességének tanulmányozása után azonban Paul Barrett és kollégája, Matthew Baron, a Cambridge-i Egyetem munkatársa kijelentették: madármedencéjű dinoszauruszról van szó.

A Proceedings of the Royal Society B. című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban besorolták a Triceratop, az Iguanodon és a Sztegoszaurusz mellé.

Forrás: AFP/Eitan Abramovich

Hiányzó láncszem

A kutatók vélekedése szerint a Chilesaurus lehet a hiányzó láncszem a növényevő és a therapoda dinoszauruszok között. Ennek a két csoportnak 220-250 millió éves közös felmenői voltak, és ettől a közös őstől két rend származott: a húsevő hüllőmedencéjű therapodák és a növényevő madármedencéjűek - mondta Paul Barett.

A tanulmány szerint a Chilesaurus feltehetően a madármedencéjűek igen korai tagja volt. Medencéje és lapos fogai vannak, de nincsen csőre, amely révén átmeneti fajtát képezhetne a két család között. "A Chilesaurus révén látható, hogy egy húsevőre hasonlító kétlábú állat hogyan alakulhat át valami mássá, egy jövőbeli növényevővé" - így Paul Barrett.

A felfedezés megerősíti a két kutató márciusban megjelent korábbi tanulmányát, amelyben megkérdőjelezték a dinoszauruszok tudományos besorolását. Száz év óta a dinoszauruszokat két nagy csoportra osztják: a hüllőmedencéjűekre (ezek közé sorolják a therapodákat) és a madármedencéjűekre. A korábbi tanulmányban a két kutató kétségbe vonta ezt a besorolást, azt állítva, hogy a therapodák és a madármedencéjűek ugyanahhoz a csoporthoz tartoztak.