Néhány napja az elmúlt száz év leghatalmasabb aszteroidája haladt el a Föld mellett. Az utólagos vizsgálatok alapján kiderült: nem volt egyedül.

A 3122 Florence névre hallgató kisbolygónak két társa, pontosabban fogalmazva két holdja is akadt.

Magának az aszteroidának a mérete igencsak impozáns, 4,5 kilométer széles, így 1890 óta ez volt a legnagyobb objektum, ami elszáguldott szülőbolygónk mellett. Szerencsére becsapódástól nem kellett tartani, 7 millió kilométerre közelített meg minket szeptember elsején, ez a Föld-Hold távolság 18-szorosa.

Ami igazán érdekes, hogy a radarképek alapján az objektumot két másik égitest is kísérte. Ezek az aszteroida holdjai. A méretüket nem ismerik pontosan a szakemberek, óvatos becslések alapján mindkettő 100-300 méter átmérőjű lehetett. Az sem ismert, hogy mennyi idő alatt kerülik meg a holdak az aszteroidát: a belsőnek erre vélhetően 8 óra kell, míg a külsőnek körülbelül 22-27 óra.

A Florence belső (inner moon) és külső (outer moon) holdjának radarképeForrás: Jonathan Ocallaghan

A 16 400 földközeli kisbolygó közül a Florence a harmadik, amelynek bizonyítottan két társa van. A legutóbbi ilyen jellegű égitest 2009 júniusában haladt el a Föld mellett (ez volt az 1994 CC katalógusjelű aszteroida).

A számítások szerint az 1981-ben felfedezett 3122 Florence két év négy hónap alatt kerüli meg egyszer a napot, legközelebb pedig 2050-ben közelíti meg bolygónkat.