Mintegy 20 százalékkal növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége az in vitro eljárásoknál és az inszeminációnál egy új magyar módszernek köszönhetően. Egy magyar startup cég, a Quantbio Kft. által kifejlesztett Prelife-teszt segítségével a méhnyálkahártya állapotáról szerzett ismeretek birtokában megadható, hogy a beültetett embrió megtapadására melyik a legnagyobb esélyt ígérő időpont.

Minden hatodik párt érinti a meddőség problémája

Az eljárással akár már az első kezelés is nagyobb eséllyel lehet sikeres, így az ezt választó párok rövidebb idő alatt, kevesebb megpróbáltatással juthatnak el a gyermekáldásig. A teszt annyira sikeresnek ígérkezik, hogy Európa egyik piacvezető prenatális genetikai teszt-gyártó vállalata, a LifeCodexx máris együttműködést ajánlott a magyar startup cégnek,

így a termék hazai és külföldi bevezetése akár már jövőre is megtörténhet.

A meddőség ma Magyarországon minden hatodik párt érinti, és évente 6000 nő és párja vesz részt lombikbébi programban.

Átlagosan minden hatodik párt érinti a meddőség problémájaForrás: AFP/Josep Lago

Hazánkban jelenleg 28,8 százalék az esélye a sikeres embrió beültetésnek az úgynevezett in vitro megtermékenyítés (IVF) során, mivel

a teherbeesésig általában többször, nem ritkán hét-nyolc alkalommal kell sort keríteni a kezelésre,

így a terápia akár egy-két évnél is tovább tarthat. Ezt az időt rövidítheti le radikálisan, és az ezzel járó aggodalmakat csökkentheti egy forradalmi magyar módszer, a Prelife-teszt.

Forrás: Wikipedia

A többek között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló módszernek köszönhetően

a jelenlegi sikerráta akár 35-55 százalékra emelkedhet,

mert akár egy-két kezelés is meghozhatja a várt eredményt.

Az egyénre szabott magyar módszer az egész világot meghódíthatja

A hazánkban és külföldön is hamarosan elérhető Prelife-teszt lényege a méhnyálkahártyából vett minta génexpressziós vizsgálata. Ennek segítségével

a jelenleg használt módszereknél pontosabban megállapítható a beültetés elvégzésének optimális időpontja.

Az új diagnosztikai eljárást jelenleg három hazai klinikától származó mintákon és a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében vizsgálják, eddig már közel 150 mérést végeztek el a klinikai vizsgálat keretében.

150 klinikai mérés eredménye alapozza meg a módszer hatékonyságát (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Josep Lago

Az egyénre szabott módszer nemcsak Magyarországot, az egész világot meghódíthatja.

Az eljárás továbbfejlesztése és nemzetközi elterjesztése céljából a a Quantbio Kft., a Prelife tulajdonosa stratégiai együttműködésről állapodott meg Európa vezető prenatális genetikai teszt-gyártójával, a LifeCodexx-szel. A vállalat, amelynek központja a németországi Kontanzban van, 2012-ben, Európában elsőként állított elő nem invazív prenatális tesztet, PrenaTest® néven a születendő gyermekek leggyakoribb kromoszomális rendellenességeinek kiszűrésére, ezzel fontos változásokat idézve elő a prenatális diagnosztika területén.

Komplikáció és fájdalommentes a mintavétel

A LifeCodexx piacvezető pozícióval rendelkezik több európai országban, így Magyarországon is, továbbá a Közel-Keleten és Ázsiában.
„Az általunk kifejlesztett vizsgálatot a világ legtöbb helyén, egy átlagos felszereltségű laborban is el lehet végezni. A mintavétel komplikáció- és fájdalommentes és nem vesz több időt igénybe 10-15 percnél – mondta dr. Bálint Bálint László, a Quantbio Kft. alapítója és a Prelife projekt vezetője. „A módszer igazi haszonélvezői a meddőséggel küszködő házaspárok lesznek, hiszen kevesebb megpróbáltatással és jóval rövidebb idő alatt érhetik el azt, amire legjobban vágynak: a gyermekáldást."

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Világszerte minden hatodik pár szembesül a meddőség problémájával legalább egy alkalommal a termékeny életévek során. A statisztikai adatok szerint több mint 700 ezer IVF programot hajtanak végre 33 európai országban, ahol az egyes kezelések átlagos sikerrátája mindössze 25,2 százalékos.

Magyarország jelenleg a maga 28,8 százalékos eredményességével a 22. Európában.

Az embrió beültetés sikere elsősorban az embrió és a méhnyálkahártya állapotától függ, de természetesen meghatározók a kezelés kivitelezésének körülményei is.

Eddig hiányolták az egyénre szabott kezelést

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán dr. Balogh István, a Quantbio Kft. Igazgatótanácsának tagja a páciensek körében az IVF klinikák szolgáltatásairól végzett, feltáró közvélemény kutatásról is beszélt.

Forrás: Thinkstock

A mélyinterjúkkal szerzett páciensi visszajelzések arra világítottak rá,

hogy a legtöbb klinikán a páciensek még mindig hiányolják az egyénre szabott kezelést,

valamint a megfelelő mennyiségű információt, amit annak tudnak be, hogy az orvosoknak kevés idejük jut az érintettekre. 

Sok nőnek az az érzése, mintha egy futószalagra került volna"

– írja le dr. Balogh István a véleményekből kirajzolódó helyzetképet.

Forrás: Wikimedia Commons

Ezeket a véleményeket és az igényeket megismerve hozott létre a Quantbio Kft. – Magyarországon egyedülálló módon – egy online oktatási segédanyagot az IVF előtt álló nők számára. A Prelife IVF Online Tanfolyam a társaság hivatalos honlapján, a www.prelife.hu honlapon érhető el.

(Forrás: Quantbio Kft.)