Bizarr, agyszerű lényeket találtak egy kanadai tóban

mohaállatok alkotta telep
Vágólapra másolva!
Furcsa, emberi agyra hasonlító lényeket találtak a kutatók egy kanadai park tavában. Az állatokat ugyan sikerült beazonosítani, ám az ökológusok egyelőre nem tudják, miként kerültek a természetes élőhelyüktől távol eső tóba.
Vágólapra másolva!

A bizarr lény tulajdonképpen nem is egyetlen állat, hanem sok kisebb organizmus alkotta telep – olvasható az IFL Science tudományos portál cikkében. Mohaállatoknak (Bryozoa) hívjuk őket, a törzsbe nagyjából 5000 faj tartozik. 488 millió éve az ordovíciumban jelentek meg.

mohaállatok alkotta telep Forrás: Stanley Park Ecology Society

A kutatók az elmúlt hetekben több ilyen telepre bukkantak a vancouveri Stanley Park „Elveszett Lagúnaként" ismert részében. A mohaállatok teljesen ártalmatlanok az emberre és más állatokra egyaránt, ráadásul a víz minőségét sem rontják.

A talált egyedeket a Pectinatella magnifica fajba sorolják és korábban csak a Brit Columbiához tartozó Saturna szigeten fordultak elő 50 kilométerre a most vizsgált parktól. A szakértők egyelőre nem tudják megmondani, hogyan kerültek ilyen messze az aprócska állatok eredeti élőhelyüktől.

Ráadásul eleinte az sem volt tisztázva, pontosan mennyi telepet rejthet a környék, köszönhetően annak, hogy a barnás szín remekül el tudja rejteni az állatokat a zavaros vízben. Először csak egyetlen „gömb" került elő, később azonban kiderült, hogy az egész tó tele van a mohaállatok kolóniáival.