A jégkorszak végén jelentkező klímafelmelegedés hozzájárult, hogy a barna medve eltűnt Európából - állapították meg modellszámításokkal a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Múzeum szakértői.

„Az elmúlt 12 ezer évben 2-4 Celsius-fokkal növekedett a téli hőmérséklet Európa kiterjedt területein. Emiatt a barna medvék kevesebb utódot hoztak világra és idővel egyre kevesebben lettek" - mondta Jörg Albrecht, az intézet szakértője, a nemzetközi kutatócsoport elemzésének irányítója.

A barna medvéknek (Ursus arctos) a növekvő hőmérséklet miatt több energiára volt szükségük a téli pihenőhöz. A nőstények, akik a téli hónapokban hozzák világra kicsinyeiket, tartalékaikat vagy a pihenésre, vagy a szaporodásra fordítják. Ha több energiát emészt fel a téli álom, kevesebb marad a szaporodásra, emiatt csökkent az utódok száma" - állapította meg az intézet.

Barna medveForrás: WWF

Régóta ismert, hogy a barna medvék eltűnése Európából összefügg a vadászat és a földművelés elterjedésével. A tanulmány most rámutatott, hogy a klímaváltozás is fontos szerepet játszott a folyamatban - fejtette ki Albrecht.

Az utolsó jégkorszak végén a barna medve még egész Európában előfordult, ma már csak elszigetelt populációk élnek a Pireneusokban, Észak-Skandináviában és Kelet-Európában.