Hat eltérő tudományos hátterű, kiemelkedő eredményességgel működő kutatócsoport részvételével Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központot hoz létre az ELTE Természettudományi Kara - közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel.

A több mint 763 millió forintos támogatásból megvalósuló kutatóközpontban hat eltérő tudományos hátterű, kiemelkedő eredményességgel működő kutatócsoport működik majd együtt a molekuláris biokémia területén. A közlemény szerint a projektben résztvevő hat kutatócsoport különböző nézőpontja és megközelítési módja nemzetközi szinten is jelentős áttörést hozhat a témában. Mint írják, a központ eredményei az élettudományok fontos kérdéseire adhatnak válaszokat és az anyagtudomány területén is új megoldásokat hozhatnak.

A közös munka fókuszában a fehérjék térszerkezetének és dinamikájának megértése, majd "cél-racionális" módosítása áll: egy olyan kutatási feladat, mely orvosbiológiai, társadalmi és gazdasági jelentőséggel is bír. A megvalósuló kutatások egyebek mellett az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy bizonyos rákos megbetegedések esetében is új megoldást hozhatnak. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. és 2021. között.