Védenek a vastagbélráktól a teljes kiőrlésű gabonák

Ez zsír! A teljes kiőrlésű gabona lehet a hosszú élet titka
Vágólapra másolva!
A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek csökkentik, a feldolgozott húsfélék növelik a vastagbélrák kockázatát – igazolta egy 29 millió ember adataiból készült megafelmérés.
Vágólapra másolva!

A teljes kiőrlésű gabonafélék, például barna rizs vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér mindennapi fogyasztása csökkenti a vastagbélrák esélyét – állapítja meg az Amerikai Rákkutató Intézet (American Institute for Cancer Research, AICR) és a Rákkutatási Világalapítvány (World Cancer Research Fund, WCRF) közös felmérése. Az áttekintés 99 tanulmány eredményeit összegzi, így összesen 29 millió ember megfigyelésén alapul, akik között a vizsgálati időszakban több mint negyedmillió vastagbélrákos megbetegedést regisztráltak. A kutatók célja az volt, hogy feltárják az étrend és a testmozgás összefüggését a vastagbélrák kockázatával.

Amellett, hogy igazolta a teljes kiőrlésű gabonák pozitív befolyását, a tanulmány rámutatott a virslik, füstölt szalonnák és egyéb feldolgozott húsfélék rendszeres fogyasztásának rizikónövelő hatására is.

A testmozgás ugyanakkor szintén segít kivédeni a vastagbélrákot.

Jót tesz a teljes kiőrlésű gabona

„A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat, pedig – ahogy arra jelentésünkben rámutatunk – az emberek rengeteget tehetnének azért, hogy elkerüljék. Az átfogó irodalmi áttekintés üzenete egyértelmű: az étrend és az életmód meghatározó szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásában – szögezte le a közleményt jegyző Edward L. Giovannucci, a Harvard Egyetem közegészségügyi fakultásának táplálkozástudománnyal és epidemiológiával foglalkozó tanára.

A felmérésből kiderült, hogy a feldolgozott húsféléken túl a vastagbélrák kockázatát fokozza még a nagy mennyiségű (heti 500 gramm kész tömegnél több) vörös hús fogyasztása, az elhízás, valamint a napi 30 grammot meghaladó alkoholbevitel (2 deci 15 százalékos bor kb. 24 gramm, egy korsó 5 százalékos sör kb. 20 gramm alkoholt tartalmaz).

Ezzel szemben napi három adag (kb. 90 gramm) teljes kiőrlésű gabona fogyasztása 17 százalékkal csökkenti a vastagbél- és végbélrák rizikóját.

Mivel a teljes kiőrlésű gabonáknak magas az élelmirost-tartalma, ez az eredmény egybevág azokkal a korábbi megfigyelésekkel, amelyek bizonyították a rostban gazdag ételek vastagbélrák-megelőző hatását. A gabonák és gabonatermékek közül a legmagasabb élelmirost-tartalommal rendelkeznek a korpák (pl. búzakorpa, árpakorpa, zabkorpa), a zabpehely, a teljes kiőrlésű búzaliszt, a tört búza vagy bulgur, valamint az alternatív gabonák, leginkább a hajdina.

Forrás: Dreamstime

Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés

A vastagbél- és végbélrák Magyarországon a második, az USA-ban a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Az USA-ban naponta 371 új esetet diagnosztizálnak, és az AICR becslése szerint az újonnan jelentkező betegek száma éves szinten 47 százalékkal lehetne alacsonyabb, ha az emberek tartanák magukat a javasolt egészséges életmódhoz. „A vastagbélrák megelőzéséhez szükséges életmódbeli változtatások többsége általánosságban fontos az egészségmegőrzéshez – jegyezte meg Giovannucci. – Az elhízás elkerülése, a megfelelő testmozgás, a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának korlátozása, valamint a teljes kiőrlésű gabonák és egyéb élelmirost-források fokozott fogyasztása együttesen jelentős mértékben csökkenti a rizikót. Ezen felül még az alkoholbevitel visszafogása legfeljebb napi két italra, illetve a dohányzás mellőzése vagy elhagyása az, amivel védekezhetünk a vastagbélrák ellen."

A kutatás talált néhány további kapcsolatot is az étrend és a vastagbél- és végbélrák között, amelyek azonban kevésbé voltak nyilvánvalóak. Akad némi bizonyíték arra nézve, hogy a túl csekély – napi 10-10 dekánál alacsonyabb – zöldség- és gyümölcsfogyasztás emeli a kockázatot, viszont a halfélék és a C-vitaminban gazdag ételek (pl. narancs, eper, spenót) védőhatással bírnak. E tényezők pontos hozzájárulását illetően még folytatódik a kutatás, de minden adat a növényeken alapuló étrend előnyeire mutat – foglalta össze Alice Bender, az AICR Táplálkozási Programjainak igazgatója. „Ha minél több finomított gabonaterméket teljes kiőrlésűre cserélünk, és főként növényi élelmiszereket – gyümölcsöket, zöldségeket, babféléket – fogyasztunk, azzal olyan étrendhez juttatjuk szervezetünket, amely tele van rák ellen védő anyagokkal, ráadásul a testsúlyt is kordában tartja, ami szintén kiemelten fontos a kockázat csökkentéséhez" – hangsúlyozta az igazgató.