Halálos gyulladáscsökkentő betiltásáért kampányolnak a keselyűvédők

2017.09.13. 11:05

Kampány indult a diklofenák betiltásáért, mivel az ilyen tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerek miatt évente több ezer fakó keselyű hal meg Európában. A felhíváshoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott.

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek maradványai a kezelt háziállatok elhullásával sem illannak el. A tetemekből táplálkozó keselyűk szervezete pedig különösen érzékeny a diklofenákra, súlyos vesekárosodásuk lehet, amely a halálukhoz vezethet.

A szer tizedeli a keselyűket

A 20. század végén az ázsiai országokban a diklofenák okozta mérgezések miatt kevesebb mint 10 év alatt jelentősen csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. Pedig az elhullott haszonállatok mindössze 1 százalékában mutatták ki.

Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban él Európa keselyű állományának 95 százaléka. Spanyolországban évente körülbelül 6000 fakó keselyű pusztulhat el a szer használata miatt. Ez egy 10 éves időszakot vizsgálva 70 százalékos állománycsökkenést eredményezne.

Lehet kapni más, nem veszélyes gyulladáscsökkentőt

A madárvédők szerint a diklofenák betiltása nem befolyásolná kedvezőtlenül a haszonállatok egészségét vagy az állattartók megélhetését, mivel a piacon elérhető több olyan gyulladáscsökkentő szer, melynek hatása és ára hasonló és még a keselyűkre nézve is biztonságos. Többek között India, Pakisztán, Nepál és Irán már korábban betiltotta a szer használatát az állatgyógyászatban.

A kampányt öt európai madárvédelmi- és természetvédelmi szervezet: a spanyol SEO, a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF), a portugál SPEA, a WWF Spanyolország, valamint a BirdLife Európa és Közép-Ázsia kezdeményezte.