Ősi, fatörzsből vájt kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán a floridai Brevard megyében a tengerparti lagúnarendszer mélyéről.

Szemétkupacban hevert a történelmi értékű vízi jármű

Az Állami Régészeti Hivatal floridai irodájának szóvivője a helyi clickorlando.com portálnak elmondta, hogy már dolgoznak a 270-320 kilogramm súlyúra becsült kenu helyreállításán.

Az ősi vízi járművet Randy Lathrop cocoai lakos fedezte fel,

barátainak így számolt be a Facebookon a leletről: "A szemétkupacok között vettem észre, még mielőtt elszállították volna az összes többi hulladékkal, amelyet a vihar összehordott" - írta.

Indián kenuk a 19. és 20. század fordulójánForrás: Beaverbarkcanoes

Az Indián folyó nevű tengerparti lagúnarendszer mélyén található történelmi vagy régészeti jelentőségű tárgyak az állam tulajdonában vannak - közölte a hivatal szóvivője.

Eltemetve heverhetett a meder mélyén

A ciprustörzsből vájt kenut Lathrop akkor vette észre, amikor a parton kerékpározva szemlélte a hurrikán pusztításának nyomait.

Hatalmas károkat okozott az Irma hurrikánForrás: AFP/Martin Bureau

A szeméttelepen végezhette volna, mindenféle törmelékhalmok alá temetve. Örülök, hogy megmenthettük ezt a történelmi darabot"

- tette hozzá a Facebook-posztban, ahol leírta, hogy a szemetet eltakarító markológép már éppen közeledett a kenuhoz, amikor észrevette.
A régészeti hivatal szóvivője szerint a kenut még vizsgálják,

ám már felfedeztek rajta festékmaradványokat

és egyszerű szögek nyomát, valamint megállapították, hogy valószínűleg eltemetve feküdt a meder alján, nem érintkezett vízzel.