A hatalmas jégtömb júliusban vált le az Antarktisz-félszigetről, már 18 kilométeres utat tett meg.

Az elmúlt évtizedekben észlelt egyik legnagyobb jéghegy öt kilométerre távolodott el a selfjégtől, majd hetekig egy helyben állt. A szeptember 16-i műholdfelvételeken viszont az látszik, hogy 18 kilométerre távolodott kontinenstől - közölte csütörtökön az Európai Űrkutatási Hivatal.

Daniela Jansen, a bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet glaciológusa szerint a jéghegy lassan sodródik a félsziget mentén, mert akadályozza a tengeri jég. A német kutató arra számít, hogy az A68-nak nevezett jéghegy tovább sodródik észak felé, majd belekerül a sarkvidék körüli viharzónába, amely keleti irányba téríti el, ahogy korábbi hasonló esetekben történt.

A tudósok májusban jósolták meg, hogy nyáron leszakadhat a jégtömb a 2014-ben felfedezett törésvonal mentén. A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A 200 méter vastag táblás jégtömb leszakadásával jégtömegének 10 százalékát veszítette el a selfjég.

A tengerből mintegy 30 méterre kiemelkedő, több mint 1000 gigatonnás A68 a negyedik legnagyobb jéghegy, amelyet valaha megfigyeltek. Annyi vizet tartalmazhat, amennyi a világ teljes vízfogyasztása öt év alatt.

Egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Űrügynökség (ESA) egyik Sentinel műholdja révén követi nyomon az A68-at.