A természettudományt és technológiai innovációt népszerűsítő interaktív kiállítás nyílt szombaton a fővárosi Várkert Bazárban. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a megnyitón hangsúlyozta, a Tudományok Fővárosa 2017 elnevezésű rendezvény célja a természettudományos pálya népszerűsítése a fiatalok között.

Magyarország is beszáll az autonóm autók kutatásába és fejlesztésébe

A technológiai fejlődés miatt a ma iskolát kezdő gyerekek kétharmada olyan munkakörben fog elhelyezkedni, amely ma még nem is létezik - hangoztatta a politikus, aki szerint az az ország, amely nem száll be idejében a fejlesztési folyamatba, le fog maradni a versenyben. Magyarország úgy döntött, hogy beszáll - fogalmazott Palkovics László.

Palkovics László oktatási államtitkárForrás: Járai László

Példaként említette, hogy

a magyar kormány olyan tesztkörnyezet létrehozását segíti, amely alkalmas az autonóm autók kutatására és fejlesztésére.

Az államtitkár kitért arra is: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közül ma Magyarországon a legalacsonyabb, 2,2 százalék a diplomás munkanélküliség aránya.

Rohamosan felértékelődik a természettudományos végzettség

Természettudományos képzettséggel Magyarországon az átlagjövedelem kétszeresét lehet megkeresni - fűzte hozzá Palkovics László.

Az interaktív kiállításon a  legújabb dróntechnológiáról is érdekes információkhoz juthatnak az érdeklődőkForrás: Tudományok Fővárosa

A Tudományok Fővárosa a legfrissebb fejlesztéseket és kutatási irányokat mutatja be a közönségnek - nyilatkozta Bálint Marcell főszervező, aki szerint Magyarország nem rendelkezik fontos nyersanyagforrásokkal, ezért csak a fiatalok tudására alapozhatja a jövőjét.

A BMW új elektromos hajtású modelljével képviselteti magát a rendezvényenForrás: Elter Tamás - Origo

Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora köszöntőjében az agrárium és a technológiai innováció szoros kapcsolatáról beszélt. Kiemelte:

az agrárium az egyik leggyorsabban fejlődő, csúcstechnológiát igénylő ágazat,

ahol például már az 1990-es évek elején megvalósult az autóiparban még csak most megjelenő automatikus kormányzás alkalmazása.

Bárki kipróbálhatja a Pulispace holdjáróját

A Tudományok Fővárosa helyszínén, a Várkert Bazárban többek között a robotika, a csillagászat, az űrkutatás, a virtuális valóság és a környezetvédelem területéhez tartozó előadásokat és kísérleteket tekinthetnek meg az érdeklődők.

A rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy kedvet csináljon a fiataloknak az innovatív szakmákhoz és a természettudományos pályákhozForrás: Elter Tamás - Origo

A több mint 40 kiállító standjánál egyebek mellett önjáró robotok, elektromos járművek és mobil planetárium várja a közönséget,

de ki lehet próbálni a Pulispace holdjáró-rovert, és lesz drónverseny is.

Forrás: Elter Tamás - Origo

A természettudományos kísérletekkel tarkított előadásokon szó lesz többek között a marsi élet lehetőségéről, az önvezető autózás jelenéről és jövőjéről, valamint a fényszennyezett természetes élőhelyek megóvásának módjairól is.