Szerzetesek receptjéből készül étrendkiegészítő Győrben

2017.09.25. 05:50

A gyógynövényeket is tartalmazó termékcsalád kutatás-fejlesztésére 856,5 millió forintot fordítanak, amiből mintegy 510 millió forintot az Európai Unió biztosít. Az új étrendkiegészítő család megelőzheti az infarktust és az allergiásoknak is jó hírekkel kecsegtet.

A 2020 szeptember végéig tartó projektben a győri felsőoktatási intézmény, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vesz részt.

A termékek készítése során a pannonhalmi szerzetesek által évszázadokig gyógyításra használt növények nagy tisztaságú kivonatait adagolják a szőlőmagolajhoz, így biztosítják a termékek speciális hatásait. A termékcsalád egyes tagjai az általános keringésrendszeri védelem mellett agyi katasztrófa és az infarktus, bizonyos rákos megbetegedések, allergia illetve kiválasztási szervrendszeri megbetegedések elleni gyógyhatást biztosíthatnak.

Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. előállítja és feldolgozza a szőlőmagolajat, valamint összeállítja a végterméket.

A Széchenyi István Egyetem fejleszti a gyógynövény úgynevezett extrakciós technológiáját, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, valamint azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végzi a kis- és nagyparcellás kísérletek során a felhasználandó gyógynövények - mint a citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág vagy zsálya - termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek és hulladékok komposztálási kísérleteit.