Intenzívebb lesz a nagy tavak színe a Föld felmelegedésének hatására.

A klímaváltozás hatására várhatóan a kék tavak a jövőben kékebbek, a zöldek zöldebbek lesznek - magyarázta Benjamin Kraemer, a berlini Leibniz Intézet munkatársa.

Kollégáival a Scientific Reports című szaklapban mutatták be kutatásuk eredményeit, amelyek szerint ez a fitoplanktonok jelenlétével függ össze. Ezek a kis élőlények fotoszintézis útján veszik fel a szükséges energiát, csakúgy, mint a kovamoszatok és a cianobaktériumok.

A melegebb évek hatására a fitoplanktonban gazdag zöld színű tavak még zöldebbek lesznek a fitoplanktonok elszaporodása miatt. A tiszta, kék tavakban kevés a fitoplankton, és ezek még kékebbek lesznek a melegebb években, mivel csökken a fitoplanktonok száma. Erre az eredményre a szakértők a 2002 és 2016 közötti időszakban a világ 190 nagy taváról készült műholdas felvételek elemzése alapján jutottak.

Forrás: Wikimedia Commons

Mindkét szélsőséges állapotnak negatív következményei vannak. Az algavirágzás miatt elfertőződhet az ivóvíz, a túl kevés fitoplankton miatt viszont a halak alapvető tápláléka tűnik el.
A kutatók szerint a színváltozás jó jelzésként szolgál arra, hogy ideje tenni a vízminőség romlása ellen.