Egyre perzselőbb nyarak jönnek Európában

hőség, autó
Budapest, 2015. július 8. Egy köztéri hőmérő 42 Celsius-fokot mutat a fővárosi Üllői úton, a Nagyvárad térnél 2015. július 8-án. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Kutatók arra figyelmeztetnek, a század közepére legalább olyan forróak lesznek a nyarak, mint az idei volt, amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.
Vágólapra másolva!

- mondta Geert Jan van Oldenborgh, a tanulmány társszerzője, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója.

A World Weather Attribution tudóscsoport egészében vizsgálta a 2017-es év nyarát, beleértve az Európa déli részét augusztus elején három napon át sújtó Lucifer hőhullámot is.

Júniustól kezdődően

szokatlan forróság söpört végig

Franciaországon, Svájcon, Belgiumon, Hollandián, Portugálián és Spanyolországon. Júliusban 40,6 Celsius-fokot mértek Madridban.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Augusztus elején intenzív hőhullám csapott le Európa délkeleti részére, napokon át

40 Celsius-fokos hőség uralkodott Olaszországban

és a Balkán egyes részein. Franciaországban a napközbeni és az éjszakai hőmérsékleti rekordok is megdőltek, ahogy Korzikán és Horvátországban is.

A forróság erdőtüzeket okozott több mint fél tucat országban és

súlyos mezőgazdasági károkat

Boszniában, Szerbiában és Olaszország egyes részein.

A kutatók arra jutottak, hogy az 1900-as évek elejéhez képest a globális felmelegedés mostanra tízszeresére növelte az ideihez hasonló forró nyarak esélyét. A Luciferhez hasonló hőhullámok gyakorisága pedig legalább négyszeresére nőtt száz évvel korábbihoz képest.