Helyreállították a palmürai oroszlánt

palmürai oroszlán
Vágólapra másolva!
Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.
Vágólapra másolva!

Az Allát ókori arab istenség templomából származó hatalmas, 3,45 méter magas és 15 tonnás mészkőszobrot, az antik Palmüra jelképét azután menekítették ki Palmürából és vitték Damaszkuszba, hogy a szíriai kormányerők orosz segítséggel 2016 márciusában visszafoglalták a várost.

- mondta Bartosz Markowski lengyel régész, aki két hónapont át dolgozott a műemlék restaurálásán. Mint elmondta, a helyreállított szobor 50 százalékban eredeti.

Forrás: AFP/Louai Beshara

A helyreállítást az ENSZ Nevelési, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) finanszírozta.
Az időszámítás előtti I. századi műkincset egy lengyel régészeti expedíció fedezte fel 1997-ben. Valaha Allátnak, az ókori araboknál az ég és az eső istennőjének templomában állt.

A monumentális alkotás egyelőre a damaszkuszi nemzeti múzeumban látható, de nem kizárt, hogy egy napon visszakerül eredeti helyére. Palmürát a más műemlékeket is megrongáló Iszlám Állam 2016 decemberében újra elfoglalta, a város ez év márciusában nyerte vissza ismét a szabadságát.