Több százan gyűltek össze, hogy a bomló tetemből lakmározzanak

jegesmedvék falatoznak a bálnatetemből
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi látvány fogadata a turistákat az oroszországi Vrangel-szigeten: több száz jegesmedve gyűlt össze, hogy egy bálna teteméből lakmározzon – írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A jegesmedvéket és vacsorájukat az arra utazó turisták örökítették meg. „Épp a part mentén hajóztunk, amikor a közelben megláttunk egy nagyobb jegesmedve-csapatot" – írta blogjában Rodney Russ, az új-zélandi Heritage Expeditions nevű vállalat vezetője.

Russ egyből rájött, miért is gyűlt össze a jegesmedvék (Ursus maritimus) népes serege: egy elpusztult grönlandi bálna (Balaena mysticetus) feküdt a közelben, a tetem szaga csalta oda az éhes állatokat. A túravezető több mint 150 jegesmedvét számolt össze, a Vrangel-szigeten található nemzeti park munkatársai szerint azonban

az állatok száma elérhette a 230-at is.

jegesmedvék falatoznak a bálnatetemből Forrás: Gruzdev

Szakértők szerint a jegesmedvék többségét az oszladozó tetem bűze csábította oda, ezek az állatok ugyanis 32 kilométerről is képesek megérezni a potenciális zsákmányállat (pl. fóka) szagát. Amikor nem dögöt esznek, a jegesmedvék fókákat, rozmárokat, rénszarvasokat ejtenek el, de növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak.

A természetvédők 230 jegesmedvét számoltak össze Forrás: Gruzdev

A jegesmedvék természetvédelmi státusza jelenleg a sebezhető kategóriába esik, a helyzet azonban könnyen tovább romolhat, mivel az északi-sarki tengeri jég folyamatosan olvad. Ez az olvadás elvágja a medvéket legfontosabb táplálékuktól, a fókáktól. A grönlandi bálnák jobb helyzetben vannak, e tengeri emlősöket közelről sem fenyegeti a kihalás réme.