Dupláztak a veszélyeztetett cuki állatból

vörös vari
Vörös vari (Varecia rubra)
Vágólapra másolva!
Nemrég társat kapott a pécsi vörös vari. A napjainkban súlyosan veszélyeztetett állatfajnak természetes élőhelyen drasztikusan csökken a száma.
Vágólapra másolva!

A vörös vari megmentése érdekében az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt. Ennek segítségével gazdagodott a korábban még soha be nem mutatott új állattal a Pécsi Állatkert gyűjteménye.

Újabb példány érkezett a ritka fajból

A Nyíregyházáról érkezett vörös vari nemrég társat kapott, hiszen a ritka faj egy újabb egyede költözhetett a mecseki állatkertbe. Az új állat – akárcsak régebb óta itt élő fajtársa – nőstény.

A friss jövevény 2016. április 17-én született,

nem egészen másfél éves életkorával fiatal állatnak számít, akárcsak 2014-es születésű társa, aki születési helyéről, a lengyelországi Wroclaw-i Állatkertből érkezett a baranyai megyeszékhelyre a közelmúltban.

Vörös vari (Varecia rubra) Forrás: Wikimedia Commons

A kötelező karantén idő lejárta után sikeresen összeszoktatták a másik varival, így a két állatot egy egységes, egynemű csapatként tudják bemutatni látogatóknak.

Fontos az egynemű csapatok tartása

„Néha előfordul, hogy egy fogságban jól szaporodó fajnál az egyik nemből felesleges példányok állnak az állatkertek rendelkezésére, mint ahogy jelenleg a vörös varik esetében történt" – mondta Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója. – „Ilyenkor szükség van olyan fogadó állatkertekre, melyek elvállalják egynemű csapatok tartását is.

A vörös vari csak Madagaszkáron honos makiféle Forrás: Wikimedia Commons

Ezek az egynemű csapatok legtöbbször hímekből állnak, de néha, mint azt a fenti példa is mutatja, csupa nőstényekből álló csoportok is kialakulhatnak." Hozzátette: elképzelhető, hogy ha sikerül tapasztalatokat szerezniük a faj tartásával kapcsolatban és intézmény megfelelőnek bizonyul a tenyésztésre,

évekkel később egy hím példány is érkezhet majd a mecseki állatkertbe,

és így bekapcsolódhat a vörös varik tenyésztésébe is.

Közeli rokona a fekete-fehér vari

A vörös vari Madagaszkáron, a Masoala-félsziget lombhullató trópusi erdeiben őshonos makifaj. Nevét jellegzetes, vörös bundájáról kapta. Hasa, arca, kezei és lábai feketék, nyakán fehér foltot visel. Az arca körül jellegzetes szőrgallér található. Korábban a közeli rokonként számon tartott fekete-fehér vari alfajának tekintették, napjainkra azonban kiderült, hogy valójában egy külön fajról van szó.

A vörös vari a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik Forrás: Origo

A latin eredetű varecia szó, mely a faj tudományos nevében található, változatosat jelent, utalva ezzel a faj megjelenésére.

A vörös vari a makifélék családjának legnagyobb testű képviselője: testhossza farkával együtt 110-120 centiméter.

Növényevő állat, az esős időszakban gyümölcsökkel, nektárral és pollennel táplálkozik, a száraz évszakban magokat és leveleket is fogyaszt. Fontos szerepet játszik egyes fafajok magjának terjesztésében.

Miattuk lett Madagaszkár a szellemek földje

A vörös vari nappal aktív faj, elsősorban a fák lombkoronájában tartózkodik, a talajra ritkábban jön le. Csapatokban él,

egy-egy közösség akár 18-32 tagból is állhat.

Ezek a viszonylag hangos állatok hangjelekkel kommunikálnak egymással: különféle jelzésekkel figyelmeztetik egymást ragadozó közeledése esetén.

Madagaszkáron számos makifaj él Forrás: Kisgyörgy Éva

Territóriumukat is hangos ordításukkal jelölik meg, mely némiképp a szamárbőgés és az oroszlánordítás keverékére emlékeztet. Az európai felfedezők a makik hátborzongató hangja után nevezték el Madagaszkárt a lemurok, vagyis a szellemek földjének.

Fajfenntartási terv felügyeli az egyedeket

A faj legfőbb ellensége természetesen az ember.

A vörös vari egyedszáma a vadászat és az élőhelyek elvesztése miatt folyamatosan csökken.

Napjainkban ezért a vörös vari a súlyosan veszélyeztetett állatfajok közé került a Természetvédelmi Világörökség kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

Az új pécsi állatkert főbejárata, háttérben a TV-toronnyal Forrás: Lantos Gábor

Az állatkerti tartás mellett elsősorban az 1997 márciusában megalakult legnagyobb madagaszkári védett terület,

a Masoala Nemzeti Park 840 négyzetkilométeres „játszótere" biztosít életteret számukra.

Ennek létrehozása előtt a tartományban végzett erdőirtás és az állatok folyamatos csapdázása miatt egyedszámuk egyre csökkent.

Tavaly nyílt meg a Pécsi Állatkert főépülete Forrás: MTI/Sóki Tamás

Túlélésének legfőbb fenyegetését az élőhelyek elvesztése és a vadászat jelenti. Jelenleg ezért az állatkertekben tartott egyedeket egy fajfenntartási terv felügyeli.