Majdnem megvakult egy kisfiú a speciális diétától

A-vitamin hiány, szemprobléma
A fiú szemein jól észrevehetőek az elváltozások
Vágólapra másolva!
Súlyos szemproblémákat okozott a szigorú diéta egy 11 éves kanadai kisfiúnál – írja a JAMA Pediatrics című orvosi szakfolyóirat legfrissebb száma.
Vágólapra másolva!

A gyermek látása nyolc hónapon át romlott, végül a szülei úgy döntöttek, kórházba viszik kivizsgálásra. Az orvosok a vizsgálat során megállapították, hogy a fiú nagyon súlyos látáskárosodást szenvedett.

– mondta dr. Eyal Cohen gyermekorvos, a torontói gyerekkórház munkatársa.

Emellett a szemek külső rétege nagyon szárazzá vált, ami miatt a szaruhártyán habos lerakódást (úgynevezett Bitot-féle foltokat) lehetett megfigyelni. Fontos információ, hogy a gyermek számos ételre allergiás, nem megfelelő táplálék fogyasztásakor testén ekcémás kiütések jelennek meg. Ennek következtében táplálkozását szülei szigorúan szabályozták, vagyis burgonyán, sertés- és bárányhúson, almán, uborkán és Cheerios gabonapelyhen kívül mást nem ehetett.

A fiú szemein jól észrevehetőek az elváltozások Forrás: Courtesy of the American Medical Association.

Nagyon súlyos A-vitamin-hiányt mutattak ki a vérből

A fent említett élelmiszereknek van egy közös tulajdonsága, nevezetesen az, hogy egyik sem dúskál A-vitaminban. Amikor az orvosok alaposabban is megvizsgálták a fiút, a gyanú beigazolódott:

vérében az A-vitamin szintje 14,3 ug/dl (mikrogramm/deciliter) volt.

Ennek a vitaminnak a normál szintje 25,8 ug/dl és 48,7 ug/dl között van. Cohen szerint tehát a gyermek nagyon súlyos A-vitamin-hiányban szenvedett.

Miért szenvedi meg a szem az A-vitamin hiányát?

„Az A-vitamin-hiány gyakorinak számít a világ szegényebb részein, ezekben a régiókban emiatt vakulnak meg a legtöbben” – magyarázta Cohen, aki szerint a fejlett országokat kevésbé érinti a probléma, a szigorú diétán élők ugyanakkor veszélyeztetettebbek az átlagnál.

A retina fényérzékeny sejtjeinek A-vitaminra van szüksége ahhoz, hogy a fény hatására ingerület jöjjön létre, azaz megtörténjen a képalkotás. Ha e vitamin hiányzik, először rosszabbul fogunk látni a sötétben (szürkületi látás), majd ha a hiány továbbra is fennáll, a szem már erős fénynél sem képes hatékonyan működni. Hosszan tartó hiány esetén teljes vakság következik be.

Hogy ezt elkerüljük, A-vitaminban gazdag élelmiszerek bevitelére van szükség. Ilyen táplálék például a sárgarépa, az édesburgonya, számos leveles zöldségféle és a hal.

Tartós lehet a látás elvesztése

Hogy a fiú vitaminhiányát megszüntessék, az orvosok intravénásan 200 000 NE (nemzetközi egység, ami egy mértékegység a farmakológiában) A-vitamint adtak a gyermeknek (a Mayo Klinika szerint egy 11 éves ember esetében a normál A-vitamin bevitel napi 2000 NE-t jelent). A kúra két napig tartott, majd két héttel később megismételték.

A fiú szemei a kezelés után sokat javultak Forrás: JAMA Pediatrics Clinical Challenge

Hat héttel a harmadik injekció beadása után a szemek fizikai állapota, valamint a fiú látása jelentősen javult. Sajnos nincs ok a felhőtlen örömre, az orvosok úgy vélik, a gyermeknél tartós látáskárosodás következett be, amit még szemüveggel sem lehet teljes egészében korrigálni.