Úgy érzi, megcsalja a párja? Így buktathatja le

megcsalás szex Hűtlenségre kódolva: A megcsalásban mindhárom fél hibás! intim
A félrelépés oka általánosságban az, hogy a másik nem kelti bennünk már azt az érzést, hogy értékesek vagyunk
Vágólapra másolva!
Ha úgy érezzük, életünk párja nem hűséges hozzánk, érdemes a beszédére figyelni. Egy kutatás kiderítette, hogy egy személy hangja elárulja, az illető csalfa-e vagy sem.
Vágólapra másolva!

Az eredmények kétség kívül meglepőek, azt viszont még a kutatók sem tudják megmondani, mi alapján állapítható meg a hűtlenség valakinek a hangjáról. Nagy valószínűséggel a hangmagasság gyakoribb váltakozása és a beszéd közbeni hosszabb szünetek is szerepet játszanak a lebukásban. Az emberbe épített „megcsalás-detektor" annyira pontos, hogy még a számunkra idegen személyek hangjából is ki tudjuk olvasni annak párkapcsolati természetét.

A kísérlet

A kísérlet kiötlői azt tanácsolják, mielőtt randizni megyünk valakivel, mindenképpen beszéljünk a kiszemelttel telefonon, hangja ugyanis sok mindent elárulhat róla. Az Albright Főiskola és a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói szerint az emberi hang árulkodhat az illető etnikumáról, személyiségéről, sőt még a testalkatáról is.

A szakértők a kutatáshoz 152 önkéntest toboroztak össze, közülük 64-en voltak férfiak és 88-an nők, mindannyian heteroszexuálisak. Életkoruk 18 és 32 év között változott. Feladatuk rendkívül egyszerű volt: idegenek hangját kellett hallgatniuk, majd megmondani, hogy az illető hűséges-e a párjához vagy sem.

A felvételen szereplők nem árultak el az önkénteseknek semmit magukról, a hangfelvételen mindössze annyi szerepelt, hogy egytől tízig számolnak.

Természetesen a kutatók jóval több mindent tudtak a számoló emberekről: férfiak és nők egyaránt voltak köztük, mindannyian fehérek és heteroszexuálisak, egyedülállóak vagy párkapcsolatban vannak. Saját bevallásuk szerint felük legalább egyszer megcsalta a párját, míg másik felük mindvégig hűséges maradt partneréhez. A kutatók az egyes felvételek hangmagasságát is variálták, hogy kiderüljön, a frekvencia mennyiben befolyásolja az önkéntesek döntését, akiknek 1 és 10 közötti skálán kellett értékelniük a megszólaló hűségét (értelemszerűen az 1 abszolút hűtlent, a 10 nagyon nagy valószínűséggel hűségest jelent).

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Szinte minden esetben eltalálták, ki a hűtlen és ki hűséges

Az eredmények alapján magasabb pontszámot kaptak azok a férfiak és nők, akik az életben valóban megcsalták a párjukat.

Úgy tűnik tehát, hogy a hang valóban elárulja a hűtleneket függetlenül attól, hogy a hangmagasság torzított vagy sem. Az Evolutionary Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Susan Hughes szerint egyelőre nem ismert, pontosan a hang mely tulajdonságai azok, amik lebuktatják a bűnösöket.

– mondta a szakértő.

A kutatómunka más érdekességekre is rávilágított. Például a férfi önkéntesek hűtlenebbnek osztályozták azokat a nőket, akiknek mélyebb hangjuk van, az ugyanis sokkal „szexibbnek" és „csábítóbbnak" hallatszik. Az extrovertáltakról sem sokkal kedvezőbb a kép, őket ugyanúgy nem tartják a hűség mintaszobrainak – az ilyen személyiségtípusú emberek rövidebb szünetekkel és változóbb hangmagassággal beszélnek, írták a kutatók a tanulmányban.

A szerzők most folytatni szeretnék a vizsgálatokat, az új tanulmányba még több önkéntest szeretnének bevonni.

(Forrás: IFL Science, Daily Mail)