A boldogság nem jár több szexszel, de a több szex boldogabbá tesz

2017.10.10. 16:44

A kutatók 152 felnőttet kértek meg, hogy vezessenek naplót a szexuális aktivitásukról és a boldogságukról, illetve a lelki közérzetükről. Az elemzésből kiderült, hogy a boldogság önmagában nem fokozza a szexuális aktivitást, viszont a szexuális együttlét növeli a boldogságérzetet legalább 24 órára.

A szexet ritkán tárgyalják a jó lelki közérzettel kapcsolatos teóriákban és empirikusan ritkán vizsgálják másképp, mint kérdéses felmérésekkel.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság PsycNET című folyóiratában most megjelent tanulmány a naplóvezetéses megközelítést alkalmazta. 152 felnőttnek kellett 21 napon át naplót vezetnie, hogy feltárhassák az összefüggést a szexuális együttlétek száma és minősége, valamint a jó közérzet (pozitív hatás, negatív hatás, jelentősége az életben) között.

A szex jó másnapi közérzetet teremtForrás: PhotoAlto/John Dowland

Az elemzés azt mutatta, hogy az egyik napon történt szexuális tevékenység hozzájárult a másnapi jobb közérzethez. Ezenkívül a szexuális együttlét minősége is befolyásolta a másnapi közérzetet.

Amikor fordított irányban vizsgálták a dolgokat, akkor kiderült, hogy a jó közérzet alapján egyáltalán nem jósolható meg a másnapi szexuális együttlét bekövetkezése. Tehát a szex és a jóllét „egyirányú utca", nem működik oda-vissza.

Az eredmények segíthetnek az életvezetési tanácsok kidolgozásában is.