Nyolcadik alkalommal adták át az Ozone Zöld-díjat

Ozone Zöld-díj
A 2017-es Ozone Zöld-díj díjazottjai és a zsűri tagjai a pódiumon
Vágólapra másolva!
Idén már nyolcadik alkalommal adták át a májustól megújult Ozone Televízió, Magyarország egyetlen zöld tematikus tévécsatornája által 2010-ben alapított Zöld-díjat.
Vágólapra másolva!

Nagyvállalatoktól az óvodákig

Az Erzsébet-téri Akváriumban megrendezett eseményt a díjátadó fővédnöke, dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, az alapvető jogok biztosának helyettese, a „zöld ombudsman-helyettes" nyitotta meg. A fővédnök bevezető gondolataiban kiemelte, hogy az Ozone Zöld-díj a fenntarthatóság és a környezet, illetve a természetvédelem területén végzett kiemelkedő munkáért adományozott egyéb díjak közül azzal emelkedik ki,

hogy önkéntes, spontán kezdeményezésű tevékenységeket ismer el.

A 2017-es Ozone Zöld-díj díjazottjai és a zsűri tagjai a pódiumon Forrás: mudralaszlo.hu/Mudra Laszlo

Mindenféle közösség és magánszemély környezeti aktivitását honorálja, a nagyvállatoktól kezdve a civil szervezeteken át egészen az iskolákig, sőt az óvodások világáig bezárólag. Az alapvető jogok biztosának helyettese hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a jó példa ereje, ami a jövő generációk esélyeit növelheti.

Soha ennyi pályázat nem érkezett még az Ozone Zöld-díj elnyerésére

Dr. Béres András, a Hermann Ottó Intézet szakmai ügyvezető-helyettese, a zsűri elnöke, bevezető gondolataiban a díj jelentőségét méltatva rámutatott, hogy az Ozone Zöld-díj egyik küldetése a fenntarthatóság fontosságára való figyelemfelhívás. Hogy ennek az elmúlt nyolc évben sikerült elvetni a magjait, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idei díjátadóra rekordszámú, összesen 68, és hozzá kell tenni, hogy jobbnál-jobb pályamű érkezett.

Dr. Béres András, a Hermann Ottó Intézet szakmai ügyvezető-helyttese, a zsűri elnöke Forrás: mudralaszlo.hu/Mudra Laszlo

A zsűri-elnök örvendetesnek minősítette, hogy a pályázók közül 15 civil szervezet, 14 iskola és óvoda, valamint 20 magánszemély nyújtott be a legkülönbözőbb témákban, és nem egyszer még a környezetvédelmi szakemberek számára is roppant kreatívnak minősített pályázatokat.

Az Ozone Zöld-díj, Magyarország egyik legrangosabb elismerése a környzetért és a fenntarthatóságért tett hazai erőfeszítéseket díjazza Forrás: Origo

A pályázók témakörei rendkívül színesek bizonyultak,

az elektromos autózás világától kezdve a klímaváltozáshoz kapcsolódó kérdéseken át egészen a környezettudatos, szemétmentes utazásig illetve öko-kertészeti projekttervekig bezárólag, számos fontos és előremutató pályamű közül kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobbakat. Ehhez kapcsolódva Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke, és a Budapest Klub Global Executive Council alelnöke, a zsűri tagja hozzáfűzte, hogy szíve szerint az összes pályázót díjazta volna a nagyszerű ötletek miatt, mivel értékelése szerint csak jó, és még jobb pályaművek közül kellett a bírálóbizottságnak kiválasztania a legérdemesebbeket.

Kovács Lajos zsűritag, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere. A zsűri tagjai kivétel nélkül egyetértettek azzal, hogy az összes idei pályázat elismerésre méltó volt Forrás: mudralaszlo.hu/Mudra Laszlo

Kovács Lajos zsűritag, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere felszólalásában megemlítette, hogy sajnos, a nagyvállalati szférából érkezett a legkevesebb, összesen négy pályázat, igaz ez utóbbiak rendkívül értékesnek bizonyultak.

Szemléletformáló hulladékfeldolgozó, és a tulajdonos által újrahasznosítható akkumulátor

A korábbi évek gyakorlatát követve idén is öt kategóriában, a nagyvállalatok, KKV-k, civilszervezetek, iskolák és magánszemélyek között került kiosztásra a Zöld-díj. A díjat a környezet- és természetvédelem, valamint a zöld innováció és a fenntarthatóság területén megvalósított példaértékű projektekért, illetve tervekért, megoldásokért lehet elnyerni. A zsűri először a nagyválalalti kategóriában hitrdetett eredményt.

Rideg Richárd, az Ozone Televízió műsorvezetője, és a 2017-es díjátadó moderátora Fotó: Polyák Attila - Origo

Rideg Richárd, az Ozone televízió ismert műsor vezetője, a rendezvény moderátora bejelentette, hogy a bírálóbizottság az idén két megosztott első díjat adott ki, mégpedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt., illetve a Nissan Sales CEE Kft nyerte el az osztott első helyezést. Az FKV Zrt. két olyan új hulladékfeldolgozó illetve újrahasznosító telephely létesítéséért nyerte el a díjat, ahol nem csak egyszerűen feldolgozzák, illetve újrahasznosítják a fővárosi hulladékot, hanem szemléletformáló módon előadások, diákok és más érdeklődők számára megtartott interaktív foglalkozások keretén belül

a lakossággal is megismertetik a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás fontosságát, és technológiai folyamatait.

Az Ozone Zöld-díj az egyre szorítóbb globális környezeti kihívásokra, és a környezettudatos gondolkodás fontosságára akarja felhívni minél több ember figyelmét Forrás: completcolorado.com

A Nissan egy olyan egyedi energiatárolási rendszer kidolgozásáért részeült elismerésben, amely lehetővé teszi, hogy az emberek saját maguk újrahasznosítsák a Nissan LEAF-jük akkumulátorát.

Virág kel ki a hulladékpapírból készített bonbonból

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője, a zsűri tagja elmondta, hogy

a kis és közepes vállalati szektorban az elmúlt években egyre nagyobb lendületet lehet tapasztalni, a környezettudatosság szempontjából.

A bírálóbizottság itt is két megosztott első helyezésre tett javaslatot, amelyet a Water & Soil Kft. és a Seed Bonbon pályázata nyert el.

Az új technológia a talajnedvesség fenntartásában segít, megakadályozva a talaj kiszáradását Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Water & Soil Kft egy, az önözéstechnikát forradalamsítható találmányával, a talaj vízveszteségét jelentősen lecsökkentő, a talaj nedvességet megóvó technológia kifejlesztésével érdemelte ki a megsoztott első helyezést. A Seed Bonbon irodai hulladékpapírból készít dekoratív süteményeket, trüffeleket, és bonbonokat formázó papírdíszeket, amelyekbe különféle fűszer és virágmagvakat helyeznek el.

A papírbonbon elültethető, amelyből kikel a növény, miközben a papíranyag is lebomlik, és hasznosul.

A hulladékból így nem csak képletesen, új élet születik.

Műanyaghulladékkal a műanyagpackok ellen

A civil szervezetek kategóriájában is két megosztott díjat adott át a nyerteseknek Peller Mariann, az Ozone Zöld-díj nagykövete, televíziós műsorvezető. Az egyik díjazott, a PET Kupa szervezet a világon egészen egyedülálló kezdeményezésével nyerte el a kitüntetést.

Peller Mariann Lorna Byrne-nal. Az ismert televíziós személyiség az Ozone Zöld-díj nagykövete Forrás: Peller Mariann

A projektet a Tiszán tapasztalható aggasztó méreteket öltött környezetszennyezés, elsősorban a csak rendkívül hosszú idő alatt lebomló műanyagpalackok tömeges mennyisége inspirálta.

A projekt a műanyaghulladékokkal küzd a műanyagszennyezés ellen;

a PET kupa a Tiszából összegyűjtött PET-palackokból épített, és megújuló energiával hajtott hajók között zajló verseny. A nevezés feltétele, hogy a hajó és személyzete ezt megelőzően vegyen részt egy tiszai „műanyag-vadászaton".

A PET-palackok világszerte, és hazánkban is óriási környezetterhelést okoznak Forrás: Ecostuff Romania

A másik megosztott első helyezett a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület a „Kölcsönkenyér" című projektjével nyerte el a díjat. A projekt alapgondolata, hogy rengeteg olyan tárgyat őrzünk a háztartásban, például egy kempingsátrat, amelyet csak igen ritkán és rövid időre használunk. Az ilyen típusú tárgyak kölcsönös csereberéje költség és helykímélő megoldás, ezt célozza a díjazott projekt is.

Minden az iskolákban dől het el

A környezettudatos gondolkodás kialakításának az óvodák és az iskolák a legfontosabb alappillérei. Nem véletlen, hogy az Ozone Zöld-díj kategóriái közül ezek az oktatási intézmények is kiemelten kezeltek.

Ebben a mezőnyben idén a Tisza-parti Általános Iskola szerezte meg az első helyezést, a gyerekeket és a szülőket egyaránt megszólító komplex programjával,

amelybe ugyanúgy beletartozik a zöld szempontok alapján történő iskolakert művelés, mint az újrahasznosítható anyagokból a tanulók által készített dísztárgyak és ékszerek, vagy a feleslegessé vált mese és gyerekkönyvek összegyűjtése, kórházak, illetve szociális létesítményekhez való eljuttatás céljából.

Hogyan legyen hulladékmentes a háztartásunk?

A húsz magánszemély pályázó közül 2017-ben Tóth Andrea, okleveles közgazdász, a „Háztartásom hulladék nélkül" blog alapítója nyerte el az Ozone Zöld-díjat. A szerző a blogban olyan praktikus ötleteket és tapasztalatokat oszt meg az olvasóival, amelyek segítségével egy sokkal zöldebb, környezettudatosabb, és mindenekelőtt minimális kommunális illetve szelektív hulladékot termelő háztartást tudnak vezetni.

A nagyipari kategória két idei első helyezttje a Nissan, és az FKFV Nonprofit Zrt. lett Forrás: mudralaszlo.hu/Mudra Laszlo

A zsűri a magánszemélyek kategóriájában különdíjat is kiosztott,

Dr. Erdős László ökológus, a „Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig" című könyv szerzőjének, ismeretterjesztőnek. A 2016-ban kiadott, és a maga nemében egyedülálló, hiánypótló mű a középkortól napjainkig mutatja be a környezet- és természetvédelem nagy egyéniségeit azt illusztrálva, hogy tágabb hazánk, a „kék bolygó" megóvásának fontosságát már az elődeink is felismerték..