Az évszázad végére a Földközi-tenger vidékét a mostaninál nagyobb szárazság, a földrész északi régióját pedig több csapadék fogja jellemezni, egy friss tanulmány szerint.

Egyre nagyobb a szárazság a mediterráneumban

A Zürichi Műszaki Egyetem kutatóinak Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmánya szerint az Európa déli részén már most tapasztalható nagyobb szárazság valószínűleg az üvegházhatású gázok kibocsátásával, és az abból fakadó klímaváltozással függ össze.

A globális felmelegedés egyik következményeként hosszabbá válnak a forró és száraz aszályos időszakokForrás: AFP/Justin Sullivan

Lukas Gudmundsson és Sonia Seneviratne kutatók

több száz folyó mellékfolyóinak 1956 és 2005 közötti adatait hasonlították össze klímamodell-szimulációk segítségével.

Megvizsgálták, hogyan változott volna a szárazföld vízháztartása az emberi tevékenységből származó karbonkibocsátással és anélkül ebben az időszakban.

Az aszály már most is komoly problémát jelent Dél-EurópábanForrás: MTI/Ujvári Sándor

"A kibocsátás beleszámításával végzett elemzések sokkal jobban hasonlítottak a valós megfigyelésekhez, mint az a nélküli szimulációk" - mondta Gudmundsson.

A klímaváltozásnak komoly hatása lesz a regionális vízgazdálkodásra

A szakértő szerint a klímamodellek alapján az évszázad végére Európa déli része a jelenleginél is szárazabb,

északi része pedig csapadékosabb lesz.

"Eredményeink még nagyobb súlyt adnak ennek a jóslatnak: ez az irány már most látható, és bizonyíthatóan emberi hatásra vezethető vissza" - emelte ki a kutató.

A Földközi-tenger mellékén a század végére tartóssá válhat a szárazságForrás: Wikimedia Commons/Picasa

A helyi vízgazdálkodásra vonatkozó javaslatokat, következtetéseket a tanulmány alapján nem lehet levonni, mivel a kutatásban Európa három nagy régióját foglalták össze. Továbbá nem vettek figyelembe olyan speciális adottságokat, mint például a gleccserek hatását a vízháztartásra. Az azonban egyértelmű, hogy

a földközi-tengeri térségben a jövőben jóval átgondoltabb vízgazdálkodásra lesz szükség.

 

A mediterráneumban a szárazság új módszereket igényel a regionális vízgazdálkodásbanForrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Következő lépésként a kutatók az elemzésük körének szélesítését tűzték ki célul, világszerte meg akarják vizsgálni a klímaváltozás hatásait a regionális édesvíz-háztartásra.