Mint a középkorban: Madagaszkáron arat a „fekete halál"

2017.10.17. 18:21

Egy hét alatt csaknem kétszeresére, 74-re nőtt a pestisjárvány halálos áldozatainak száma Madagaszkáron - közölte az afrikai szigetország katasztrófaelhárítási ügynöksége kedden.

Pestis szedi áldozatait Madagaszkáron

Az ügynökség adatai szerint augusztus vége óta több mint 800 pestises megbetegedést regisztráltak, csaknem 75 százalékuk, 600 ember szenved a járvány emberről emberre terjedő formájában, a tüdőpestisben, amely kezelés nélkül 24 óra alatt halálhoz vezet.

A szigetországban nyolcszázra növekedett a pestis áldozatainak száma, és a járbvány kezdi elérni a nagyobb városokat isForrás: Kisgyörgy Éva

A dél-afrikai ország egészségügyi hatóságai egy héttel ezelőtt 42 halálos áldozatról és 343 fertőzöttről számoltak be.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a járvány kezd átterjedni a ritkán lakott vidéki településekről a nagyobb városokra is.

A pestis már elérte a népszerű turistaparadicsomot is

A járvány a szomszédos Seychelle-szigeteket is elérte, emberek tucatjait kellett orvosi megfigyelés alá helyezni az után, hogy

egy 33 éves helyi lakosnál pestist diagnosztizáltak

madagaszkári nyaralásáról hazatérve.

A pestist okozó baktérium, a Yersinia pestis elektonmikroszkópos képeForrás: Wikipedia


Évente átlagosan mintegy 400 pestises megbetegedést jelentenek Madagaszkáron, többségében bubópestist.

A betegségnek ezt a fajtáját bolhák terjesztik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közben másfél millió adagnyi antibiotikumot küldött Madagaszkárra a betegség kezelése és további terjedésének megakadályozása céljából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK