Jelentősen csökkent Németország madárállománya: 12 év alatt 15 százalékkal esett vissza a költőpárok száma.

Szabályos madárkihalásról beszélnek a kutatók

A Nabu természetvédelmi szervezet szerint ez mínusz 12,7 millió költőpárt jelent. Olyan gyakori fajokat is érint a probléma, mint a seregély és a házi veréb - mondta el Lars Lachmann, a szervezet szakértője. Lachmann az állományra vonatkozó 1998 és 2009 közötti adatokat elemezte, melyeket a német kormány 2013-ban jelentett az Európai Uniónak.

Már az olyan elterjedt fajoknak, mint amilyen a veréb is, kimutathatóan csökken aa számukForrás: Wikimedia Commons

A legújabb adatok 2019-ben várhatóak. Eddig elsősorban az egyes fajok álltak az elemzések középpontjában, nem a teljes madárállomány. A drámai számok alapján szabályos madárkihalásról beszélhetünk.

Romlik a közönséges madárfajok túlélési esélyeForrás: Flickr / See-ming Lee

Miközben sikerül nagy és ritka madárfajokat megőrizni célzott fajvédelemmel, a hétköznapi madarak állománya leromlik"

- mondta Olaf Tschimpke, a Nabu elnöke. Hozzátette: a madaraknak a természetvédelmi területeken kívül a jelenlegi mezőgazdasági területeken nincs lehetőségük a túlélésre.

Csökken a rovarok száma is magával rántva a madarakat

Szerdán jelent meg tanulmány arról, hogy a repülő rovarok száma is drámaian csökkent Németországban. "Nagyon valószínű, hogy közvetlen összefüggés van e között és a madarak számának visszaesése között, mert szinte minden érintett faj rovarokkal eteti az utódait" - mondta Lachmann.

A rovarfajok számának zsugorodása magával húzza a madárpopulációk egyedszám csökkenését isForrás: Wikimedia Commons

A rovarok és a madarak állományának csökkenéséért is elsősorban az intenzív mezőgazdaság a felelős a természetvédők szerint.

A német földművesek szövetsége szerint az adatok becsléseken alapulnak és nem megfelelő a kiindulópontul szolgáló adatok minősége sem.

SeregélyrajForrás: Youtube/pyropix

Wolfgang Fiedler, a radolfzelli Max Planck Intézet kutatója szerint számos ok állhat a madarak eltűnése mögött, amelyekért elsősorban az ember a felelős: kevésbé sokszínű az élettér a mezei pacsirta és a citromsáfrány számára, a városokban kevés búvóhelyet találnak a fecskék.

Füsti fecskeForrás: Wikimedia Common/Alpsdake

Ehhez jönnek még a környezetkárosító mérgek és idegen anyagok,

amelyek hatással lehetnek a madarak termékenységére. Nagy szerepet játszik az is, hogy külföldön gyakran vadásszák a vonuló madarakat.

Nehéz felbecsülni a várható következményeket

A madarak elvesztésének következményeit nehéz előre megbecsülni. A madarak terjesztik a magokat és "sakkban tartják a parazitákat". Ráadásul egy ökoszisztéma annál kevésbé stabil, minél kevesebb eleme marad meg - mondta Fiedler.

Pompás fényseregély a zsákmányávalForrás: Wikimedia Commons/Thurner Hof

A tavasszal az Európai Unió által összegzett adatok szerint a mezőgazdasági területeken 1980 és 2010 között 300 millióval csökkent a költő madárpárok száma, ami 57 százalékos visszaesést jelent.