A lascaux-i őskori barlangfestmények túl sokat szenvedtek az emberi beavatkozás miatt: vissza kell adni a természet jogait a híres őstörténeti helyszín körül - vélik francia tudósok.

A délnyugat-franciaországi Dordogne-Périgord megyében található barlangot 1963-ban bezárták a nagyközönség előtt a túlzottan sok látogató miatt. A barlang mérethű és pontos másolata 2016 óta látogatható az érdeklődők számára. Sajnos az eredeti barlang a bezárás ellenére azóta is többször "megbetegedett". 

A legutóbbi riadalom a 2000-es évek közepén volt, amikor a barlang falain fekete foltok jelentek meg. A viták és az UNESCO aggodalmai hatására Frédéric Mitterrand akkori kulturális miniszter Yves Coppens paleoantropológus segítségét kérte.

Felavatták a lascaux-i barlang újabb másolatát

Francois Holland francia államfő felavatta az "őstörténet Sixtus-kápolnájának" nevezett délnyugat-franciaországi lascaux-i barlang újabb másolatát. Ez több mint egy másolat, ez maga művészet" - hangoztatta a francia köztársasági elnök, amikor szombaton felkereste Montignac központját, a francia falu annak a hegynek a lábánál terül el, ahol az ősi barlangrendszert több mint hetven éve felfedezték.

A College de France tiszteletbeli professzora, a Lucy névre keresztelt Australopithecus társfelfeldezője francia és külföldi szakértőkből 2010-ben megalakított egy független nemzetközi tudományos tanácsot. Azóta hét év telt el munkálatokkal és kutatásokkal, és a küldetés a végéhez közeledik.

A barlang él, tehát érzékeny, de volt hét nyugalmas éve" - vélte Yves Coppens a párizsi UNESCO-székházban szerdán véget ért tudományos konferencián tartott beszédében.

Az 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő, barlangrajzairól híres Lascaux napjainkban "jó általános állgamegőrzési állapotban van. A hajó, az apszis és az átjáró boltíveit villámgyorsan beszennyező fekete foltok jelenléte stabilizálódott" - tette hozzá a barlang megóvásáért felelős Muriel Mauriac.

Lascaux-i barlangrajzok, A nagyszarvú bika (bölény) szeme körül vannak a hüádok, a kisebb bikától jobbra a fiastyúk (pleiádok)Forrás: AFP

A barlang egyensúlya azonban ingatag a szakértők szerint. 2013 óta nedvességfoltok terjednek a barlangban, a jelenség oka egyelőre ismeretlen. A szikla repedésein ásványi és szerves eredetű féregszerű kinövések jelentek meg.

2008-ban teljesen kitiltották a barlangból a korábban használt vegyszereket, így a formalint, a gombaölő és moha elleni szereket, ehelyett kézzel kaparják le a fekete foltokat és a mészkőüledéket. Csak a barlang nem festett részeit tisztítják kaparással, de ez is elegendő ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkenjenek a szennyeződések.

Lascaux-i barlangrajzok, A nagyszarvú bika (bölény) szeme körül vannak a hüádok, a kisebb bikától jobbra a fiastyúk (pleiádok)Forrás: AFP

"Egyes festett részeken, amelyeket nem kezeltünk, a fekete foltok csökkentek, majd teljesen eltűntek" - magyarázta Muriel Mauriac.

2010 óta a barlangot gondosan megtisztították az évtizedek alatt összegyűlt összes elavult berendezéstől. Eltávolították a régi transzformátorokat, fényszórókat, a hajdani látogatások emlékeit és a régi elektromos készülékeket.

Egyes kutatások alapján a tudományos tanács 2015-ben leállíttatta a klíma- és légelszívó rendszert is.

A cél az volt, hogy lassanként visszatérjünk a barlang természetes működéséhez" - hangoztatta Mauriac.

 

Kézfestmények a lascaux-i barlangbanForrás: Wikimedia Commons

A helyszín tulajdonosa, a francia állam igyekszik felvásárolni a környékbeli telkeket a Lascaux-domb jobb karbantartása érdekében. Az egyik cél a területet borító növényzet megnövelése minden fára kiterjedő felügyelet mellett.

A barlanghoz vezető utat lezárták a forgalom előtt, az egyik parkoló helyére növényeket ültetnek.

"Évtizedes újdonságnak számít, hogy egy denevér tavaly télen ellátogatott a barlangba, ez annak a jele lehet, hogy a barlang lassan magához tér és visszanyeri az egyensúlyát" - hangsúlyozta Muriel Mauriac.