Felgyújtanám a házam, ha egy ilyen dögöt látnék meg benne

Creatonotos gangis medvelepke
Creatonotos gangis medvelepke
Vágólapra másolva!
Pár napja került fel a Facebookra egy videó, amelyet kevesebb mint egy hét alatt 37 millióan néztek meg. A félig lepketestből, félig vonagló, szőrös tapogatókból álló, alienszerű élőlényt Indonéziában filmezte le a Gandik nevű felhasználó.
Vágólapra másolva!

Ijesztő, ugye? Narancssárga, szőrös, lüktető testű, bizarr tapogatókkal felszerelt lény. Pedig nem mozifilmből származó űrlény, hanem itt a földön, konkrétabban Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában honos, teljesen ártalmatlan állatról van szó.

Creatonotos gangis medvelepke Forrás: Buck Richardson, Kuranda, Queensland

A medvelepkék közé tartozó Creatonotos gangis normál körülmények között senkit sem rettentene meg a maga négy centiméteres szárnyfesztávolságával. Párzási időszakban azonban ijesztő szörnyeteggé válik – legalábbis emberi szemmel nézve.

A hím lepkéknek ugyanis négy, nyugalmi helyzetben a testen belül elhelyezkedő tapogatója, úgynevezett corematája van. Párzási időszakban ezeket felpumpálják, és így messze kinyúlnak a testből.

A corematák feladata, hogy feromonokat (illatanyagokat) termeljenek és bocsássanak ki, amellyel a hímek magukhoz csalogathatják a nőstényeket. Ezenkívül a valóságosnál nagyobbnak és ijesztőbbnek láttatják a lepkéket.

A párzásra kész lepkéről készült és a Gandik nevű felhasználó által a Facebookra feltöltött videó hatalmas sikert és riadalmat okozott a kommentelők körében.

Creatonotos gangis medvelepke nyugalmi állapotban Forrás: Wikimedia Commons

Az egyik hozzászóló például azt írta: „Szó szerint felgyújtanám a házam, ha egy ilyen dögöt látnék meg benne.”

Pedig kár lenne, hiszen a lepke teljesen ártalmatlan, csak furcsa módon teszi közzé a házassági hirdetését.