Betegség vagy krisztusi csoda: vért izzad egy fiatal nő

vért izzad
Bal oldalt a beteg, jobb oldalt a beteg bőrszövete, ami tökéletesen egészségesnek mondható
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi betegséget mutat be egy mostanában megjelent tanulmány: egy 21 éves nő szó szerint vért izzad magából, a rejtélyes kór tünetei az arcán és a tenyerén mutatkoznak meg. Nincsenek ismert sérülései, és nem érte semmilyen káros hatás a szervezetét, így az orvosok értetlenül állnak az eset előtt.
Vágólapra másolva!

A Canadian Medical Association Journal című orvosi szakfolyóiratban megjelent elemzés alapján a nő nagy valószínűséggel a „hematohidrózis” nevű betegségben szenved. Bár igen ritka állapotról van szó, nem ő az első, akinek az esetét szakmailag leírták, már Leonardo da Vinci is értekezett egy olyan katonáról, aki vért izzadt a csata előtt.

Azóta több embert is diagnosztizáltak hasonló állapottal, a szimptómák mindenkinél szinte ugyanazok voltak: vérrel kevert izzadságcseppek szivárogtak az érintettek arcából, körömágyaiból és köldökéből. Szintén a tünetek közé tartozik a nagymértékű orrvérzés és az, hogy a páciensek vért könnyezhetnek – ez utóbbi önálló betegségként is ismert, haemolacria a neve, és általában sérülés vagy fertőzés idézi elő.

A szaklapban ismertetett eset különlegessége, hogy az állapotot nem fertőzés váltotta ki. A betegtől vért vettek, és kiderült, hogy mind a vörösvérsejtjei, mind a fehérvérsejtjei normális mennyiségben vannak jelen.

Krisztus vért izzad az Olajfák Hegyén. Az állapot szorosan kötődik a kereszténység egyik legismertebb történetéhez Forrás: Wolfgang Sauber/Creative Commons

Akkor mi okozhatja a titokzatos kórt?

A tanulmány szerint az történhet, hogy a verejtékmirigyeket behálózó hajszálerek elpattannak, ami miatt a verejtékkel együtt vér is távozik a testből. Ez természetesen egyelőre csak egy elmélet, amit még bizonyítani kell, írták a Firenzei Egyetem kutatói a publikációban.

A szakértők azt gyanítják, az állapotot súlyos szorongásos zavarok idézik elő, ezért a pácienseknek stresszcsökkentő gyógyszereket írnak fel. Maga a fiatal nő is mutatta a súlyos depresszió és a pánikbetegség tüneteit, ezért szorongásoldó készítményeket szedett, ennek ellenére továbbra is vért izzadt magából. Amikor vérnyomáscsökkentő gyógyszereket kapott, akkor a verejtékben lévő vér mennyisége ugyan csökkent, a teljes gyógyulást viszont nem sikerült elérni.

Sajnos a beteg kedélyállapota is jelentősen romlott az elmúlt időben, a tünetek miatt kerüli az embereket, zárkózott életet él.

Bal oldalt a beteg, jobb oldalt a beteg bőrszövete, ami tökéletesen egészségesnek mondható Forrás: Maglie & Caprone, 2017/CMAJ

A véres verejték gyakori szereplője a vallási szövegeknek

Jacalyn Duffin kanadai orvostörténész és hematológus szerint vért izzadó és könnyező emberekről bőségesen találunk leírásokat vallási szövegekben – a legismertebb talán Jézus vérrel verejtékezése volt a Getszemáni kertben -, ami miatt sokan egyfajta „stigmaként” tekintenek a szokatlan szimptómákra.

A szakértő úgy véli, épp ezért sok szakfolyóirat mostanáig félt közölni ezeknek a betegeknek az esetét, mivel tartottak a tudományos élet szereplőinek megbélyegzésétől. A helyzet szerencsére változik. Duffin elmondta, hogy napjainkig 42 ilyen páciens esete ismert, ezek felét pedig az elmúlt öt évben tárták fel. Még kérdéses, hogy mi áll a növekedés hátterében: a betegség felismerése javult, vagy az esetek száma valamiért ugrásszerűen megnőtt az elmúlt időszakban?

Forrás: IFL Science, The Guardian