Lebukott a NASA, mégis kamu a holdra szállás?

2017.10.26. 17:11

Az Apollo 11 küldetés azóta áll az összeesküvés-elméletek hívőinek célkeresztjében, amióta a holdra szálló modul megérintette a Hold felszínét 1969 július 20-án. Hiába cáfolnak meg minden holdra szállást kétségbe vonó állítást, mégis egyre újabbak és újabbak bukkannak fel mind a mai napig. A legújabbat nemrég cáfolta meg a snopes.com oldal.

Az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó portálokon először 2016 augusztusában jelentek meg hírek arról, miszerint újabb "bizonyítékot" találtak arra, hogy kamu volt a holdra szállás. A különféle fényképek elemzése során valaki kiszúrta, hogy Neil Armstrong – aki első emberként lépett a Holdra – csizmatalpának mintázata nem egyezik meg a Holdon hagyott lábnyomával, amelyről a híres fotó készült.

Az érdekesség az, hogy mindkét mellékelt kép (az űrruha és a lábnyom) valódi. Neil Armstrong űrruháját Phil Plait csillagász fényképezte le 2015-ben a Smithsonian Nemzeti Űrkutatási Múzeumban, ahol a relikviát őrzik. A lábnyomokról készült fotókat pedig maguk az Apollo 11 asztronautái készítették a holdfelszínen.

Neil Armstrong űrruhája a múzeumban (védőcsizma nélkül) és a Holdon hagyott lábnyom képeForrás: Smithsonian/NASA

A képen látható lábnyomot azonban nem Armstrong hagyta a Holdon, hanem űrhajóstársa, Buzz Aldrin. Aldrin azért fotózta le a lábnyomát, hogy a kutatók tanulmányozhassák a holdfelszín szilárdságát. És láss csodát, a lábnyom tökéletesen megfelel annak a csizmának a mintázatának, amelyet Aldrin viselt, amikor kikászálódott a holdkompból. Ez utóbbi képet Armstrong készítette a társáról.

Buzz Aldrin lekászálódik a holdkomp létráján. Jól látható a csizma recés talpaForrás: NASA

De akkor mi a helyzet az Armstrong által hagyott nyomokkal, amelyek szintén csíkosak és nem olyan mintázatúak, mint ami a kiállított űrruhán láthatók?

Armstrong lábán jól látható a védőcsizmaForrás: NASA

Ahhoz, hogy jobb védelmet kapjanak és biztosabban járhassanak a holdfelszínen, az űrhajósok egy kalucsniszerű védőcsizmát (AL7B űrruhatartozék) húztak a lábukra a holdra lépés előtt. Mindkét pár csizmának egyformán bordázott volt a talpa (de Armstrong csizmája nem szerepel a kiállításon, mert ottmaradt a Holdon).

Így tehát újabb konteós elméletről bizonyodott be, hogy akaratlanul vagy szándékosan félreértelmezi a tényeket. Az összeesküvés-elméletek híveinek továbbra sincs érdemi bizonyítékuk arra, amivel megcáfolhatnák a holdra szállás történelmi jelentőségű tényét.