A világ leggyorsabb autóját tesztelték Nagy-Britanniában

Bloodhound szuperszonikus autó
The Bloodhound supersonic car, driven by Andy Green, Royal Air Force Wing Commander, makes a test run at the airport in Newquay on October 26, 2017. The Bloodhound SSC will be conducting its first high-speed trials today with the aim of breaking the world land speed record in South Africa in 2019. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában tesztelték csütörtökön azt a szuperszonikus autót, amely a világ leggyorsabb autója címére tör, óránként több mint 1600 kilométer sebességre lenne képes tervezői szerint.
Vágólapra másolva!

A Bloodhound (véreb) SSC nevet viselő járműbe a világon elsőként szereltek sugárhajtóművet és rakétát is. A véreb meghajtásához egy Eurofighter Typhoon vadászgépből származó Rolls-Royce EJ200-as sugárhajtóművet, több Nammo hibrid rakétát és egy versenyautó-motort is felhasználtak.

2019-ben új sebességi rekordot akarnak felállítani vele Dél-Afrikában, a tervezők célja, hogy átlépjék az 1228 kilométer per órás sebességet a Hakskeen Pan sivatagban.

A Bloodhound szuperszonikus autó Forrás: AFP/Ben Stansall

A csütörtöki tesztet az Nagy-Britannia délnyugati részén lévő Newquay repülőterén tartották, és a jármű Andy Green pilóta vezetésével 8 másodperc alatt gyorsult fel 320 kilométeres sebességre, így ellenőrizték a kormány és a fékek működését.

A különlegesség bemutatójára több mint 3000 néző volt kíváncsi.