Drasztikusan csökkent az erdei elefántok száma

2017.10.27. 14:33

A vadorzás miatt mintegy kétharmadával csökkent az erdei elefántok (Loxodonta cyclotis) száma 2008 óta a közép-afrikai Kongó-medencében a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A legújabb számlálás szerint Kamerunban, a Kongói Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Gabonban már csak mintegy 10 ezer erdei elefánt él - írja az MTI a WWF közleménye alapján.

A vadorzók gyakran az agyaruk miatt ölik meg az állatokat. Ha az erdei elefántok védelmében nem sikerül néhány éven belül eredményeket elérni, számuk olyannyira csökkenhet, hogy nem fog tudni a faj saját erejéből megerősödni - hangsúlyozta Ilka Herbinger, a WWF Németország afrikai felelőse. Az erdei elefántok elsősorban Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben élnek. A kontinens többi részén a jóval nagyobb számú afrikai elefántok (Loxodonta africana) élnek.

Az erdei elefántok (Loxodonta cyclotis) rózsaszín árnyalatú agyaraik miatt különlegességnek számítanak a feketepiaconForrás: Wikimedia Commons

Az évek során stabilizálódott az elefántok száma a kontinensen. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) jelentése szerint 2011 óta csökken a vadorzók által megölt elefántok száma, de mégis sokkal többen pusztulnak el a vadorzás, mint természetes okok miatt. A becslések szerint Afrikában még mintegy 415 ezer elefánt él, többségük a kontinens déli részén, főként Botswanában. Ázsiában mintegy 50 ezer elefánt él.