A hellenisztikus korszakból származó, nagyjából 2300 éves tornacsarnok maradványait tárták fel a régészek Kairó közelében - jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.

Szobrokkal díszített hatalmas csarnok lehetett

A romokat egy német és egyiptomi szakemberekből álló régészcsapat fedezte fel a Kairótól nagyjából 80 kilométerredélnyugatra lévő Fajjúm oázisbeli Vatfa faluban.

Vatfa helyén állt egykor a II. Ptolemaiosz által a Kr.e. 3. században alapított Philoteris nevű ókori település.

 

II. Ptolemaiosz egyiptomi király büsztjeForrás: Creative Commons Attribution/Marie-Lan Nguyen

A minisztérium munkatársaként dolgozó Ajman Asmavi szerint a most felfedezett tornacsarnok egy hajdanán szobrokkal díszített hatalmas csarnokból, egy étkezőhelyiségből, egy udvarból és egy csaknem 200 méteres versenypályából állt.

Nagy hatása volt a hellenizmusnak Egyiptomra

A tornacsarnokot tehetős, görögül beszélő emberek látogatták, hogy sportoljanak, írni és olvasni tanuljanak, vagy épp filozófiai témájú beszélgetéseket folytassanak.

Fára festett férfiportré a kr.e. 2. századból, El-Fájjumból. Az egyitomi város már régóta híres lelőhelye a hellenisztikus kor emlékeinekForrás: Wikimedia Commons

Cornelia Römer, a misszió vezetője szerint a felfedezés egyértelműen bizonyítja, mekkora hatással volt Egyiptomra a görög életforma, nem csupán Alexandriában, hanem a vidéki területeken is.
A Vatfában folyó ásatások 2010-ben kezdődtek.