Kocsmatulajdonosról nevezték el a legősibb emlősfajt

2017.11.07. 11:13

A legtöbb ma élő emlős legősibb ismert elődjének maradványai kerültek elő a dél-angliai Dorset parti szikláiban - írta a BBC hírportálja. A jura időszak legvégéről származó kövületek korát 145 millió évesre becsülik.

Apró, cickányszerű állatok voltak a legősibb emlősök

A cickányszerű, kihalt teremtményeket azonosító tudósok szerint ezek a legrégibb kövületek, amelyek vitathatatlanul olyan emlősök maradványai, melynek családfájához az ember is tartozik.

A lelet korát 145 millió évesre becsülték.

Az ősi emlősök kicsi, szőrös állatok voltak, valószínűleg éjszakai életet éltek.

Jura végi tájkép a Durlstodon ensomi, és D. newmani rekonstrukciójávalForrás: Mark Witton

Egyikük talán a föld alatt élt és rovarokat evett, a nagyobb testű növényekkel is táplálkozhatott a Portsmouthi Egyetem tudósai szerint, akik a kövületeket elemezték. A megkövesedett fogak fejlett fogazatra vallanak, mellyel tépni, zúzni is lehetett a táplálékot.

Így nézett ki a Föld a jura kor végénForrás: Simotron - WordPress


Igen elhasználtnak is tűnnek a fogak, ami arra utal, hogy fajukhoz képest hosszú életet éltek a gazdáik"

- mondta Steve Sweetman, a kutatók egyike.

Kőzetmintákat gyűjtött, ősemlősöket talált

A kövületeket Grant Smith egyetemi hallgató fedezte fel, aki diplomamunkájához gyűjtögetett kőzetmintákat a Swanage közeli Durlston-öbölben, a Jurassic-part nevű világörökségi helyszínen, amikor olyan fogakra lett figyelmes, amilyeneket ilyen korú sziklákban még sosem látott.

A megtalált fosszilis ősemlős fogakForrás: Origo


"A Jurassic-part újra és újra meglepetésekkel szolgál nekünk. Úgy vélem, a felfedezések sora nem ért itt véget" - tette hozzá Dave Martill professzor, a projekt vezetője.

A megtalált fosszíliákat bezáró üledékréteg a jura és kréta kor határán keletkezett.

A helyi kocsma tulajdonosáról kapta tudományos fajnevét

A két felfedezett faj közül az egyik a Durlstotherium newmani nevet kapta

a lelőhelyhez közeli kocsma tulajdonosáról, Charlie Newmanről, aki maga is lelkes kövületvadász.

A másik fajt Durlstodon ensominak nevezték Paul Ensom helyi paleontológusról. Az eredményeket az Acta Paleontologica Polonica tette közzé.

Még kérdéses, hogy mikor jelenhettek meg az első valódi emlősök. Ami bizonyos, hogy a földtörténeti középkor, a mezozoikum derekán már léteztekForrás: Origo

Nemrég Kínában olyan kövületeket fedeztek fel, amelyek alapján a legkorábbi emlősök megjelenését még korábbra, 160 millió évvel ezelőttre tennék, ám ezt molekuláris vizsgálatok eredményei vitássá teszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK