Vitézzé avatták Horthy utolsó élő testőrét

Farkas Ernő
Farkas Ernő leteszi az avatása előtti vitézi esküt
Vágólapra másolva!
Az Origo Farkas Ernő egykori magyar királyi lövész-testőr szakaszvezetővel készített, és 1944 sorsfordító őszi napjait a szemtanú hitelességével felidéző riportja is hozzájárult ahhoz, hogy Horthy kormányzó utolsó élő testőre megkapja az utókortól az őt megillető méltó elismerést.
Vágólapra másolva!

A történelmi idők egyik utolsó élő szemtanúja

Farkas Ernő a Magyar Királyi Testőrség lövész-századának tiszteseként 1943. november 7-én vonult be a budai várnegyedben álló Nádor-laktanyába, amely ma a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete.

Farkas Ernő leteszi az avatása előtti vitézi esküt Forrás: Hargitay Judit

A jelenleg 97. életévében járó Farkas Ernő testőrként aktív részese volt Horthy Miklós kormányzó 1944. október 15-én elhangzott proklamációját megelőző lázas napok történéseinek.

Forrás: Hargitay Judit

Szemtanúja volt a kiugrási kísérletet követő összeomlás drámai óráinak,

és a Szálasi puccs eseményeinek csakúgy, mint az október 16-án hajnalban Otto Skorzeny Obersturmbannführer SS-alakulatai által indított ostromnak.

Kilencvenhét évesen avatták vitézzé az egykori testőrt

Elkötelezett hazaszeretetét sem a szovjet hadifogságban eltöltött évek, sem pedig a Rákosi-diktatúra illetve a szocializmus az egykori testőrség tagjait „reakciós horthysta elemként" megbélyegző és páriaként kezelő évtizedei nem törték meg.

A 97. életévében járó egykori magyar királyi lövész-testőr szakaszvezetőt vitézzé avatják Forrás: Hargitay Judit

A történelmi idők egyik utolsó köztünk élő tanúját, részben az Origó Farkas Ernővel készített interjúja nyomán a Kárpát-medencei Vitézi Rend november 9-én ünnepélyes szertartás keretei között a rend tagjai közé kooptálta, áldozatos életútja és töretlen hazafisága elismeréseként.