Hatalmas szörny bújik meg az Antarktisz felszíne alatt

2017.11.09. 18:57

Kevesen tudják, hogy az Antarktisz a Föld legvulkanikusabb helye. Egy közelmúltbeli figyelemreméltó felfedezés alapján a kutatók csak most kezdik felfogni, hogy több vulkán szunnyad a hatalmas jégtakaró alatt, mint bárhol másutt a világon.

A vulkánokat tápláló magma keletkezésének többféle módja lehetséges, de a szakemberek eddig képtelenek voltak megegyezni abban, pontosan mi is olvasztja meg a hatalmas kőzettömeget.

Most a Journal of Geophysical Research: Solid Earth folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy szinte biztosan az Antarktisz alatt megbúvó forró pont, egy éktelen nagy, felfelé áramló köpenydiapír (részlegesen olvadt köpenyanyag) felelős az antarktiszi kéreg megolvadásáért és az ottani vulkánok születéséért.

A köpenydiapír elmélet már legalább 30 év óta a vezető elképzelés, de egészen mostanáig nem sikerült megtalálni magát a diapírt. Rengeteg ember egyszerűen képtelen volt elhinni, hogy ha létezne egy óriási diapír az Antarktisz alatt – ahhoz hasonló típusú, ami Yellowstone, Izland vagy Hawaii alatt rejtőzik – akkor hogy hízhatott volna ilyen hatalmasra a világ legnagyobb jégtakarója.

Az Antarktisz felszíne a jégtakaró "felemelése" után. A sok jég alatti folyó és tó is valószínűleg a mélyben (a Marie Byrd Land alatt) megbúvó hatalmas forró pontnak köszönhetőForrás: NASA/JPL

 

Most azonban a NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma (JPL) többféle eljárás kombinációját felhasználva, első ízben festett részletes képet erről a tüzes szökőkútról.

Az antarktiszi jégtakaró alá nagyon nehéz „lelátni” még a legfejlettebb műszerekkel is. A klímakutatók által a Nyugat-Antarktiszra forduló kiemelkedő figyelemnek hála azonban most már nagy pontossággal ismert, milyen gyorsan olvad el a jég a különböző helyeken.

A JPL kutatócsoportja összetett numerikus modell segítségével felfedezte, hogy ez az olvadás következetesen elégséges ahhoz, hogy egy hatalmas köpenydiapír létezését igazolja a Marie Byrd Land alatt.