Farkas méretű vidra tartotta rettegésbe a környezetét

2017.11.10. 18:05

Testmérete és döbbenetesen erős harapása félelmetes csúcsragadozóvá tette a vidrák egyik ősi, hatmillió éve Kína délnyugati részén élt faját.

Fél mázsát nyomott a farkas méretű vidra

Az állat megkövesedett koponyáját tanulmányozva a kutatók megállapították, hogy az ősvidrának olyan erős harapása lehetett, mint egy medvének - írta a Scientific Reports aktuális száma. Ma élő rokonai halakkal és kagylókkal táplálkoznak,

az ősi vidrák zsákmányállatainak köre azonban ennél jóval szélesebb lehetett:

az új kutatás szerint össze tudták roppantani nagy puhatestűek héját, házát, madarak és rágcsálók csontjait.

A miocén végi ősvidra akkora lehetett, mint egy ma élő farkasForrás: Daily Times

A kutatók megállapították, hogy a Siamogale melilutra több mint 50 kilogrammot nyomott és akkorára nőtt, mint egy farkas.

Brutális erejű lehetett a harapása

"Végeztünk egy sor mérnöki szimulációt a vidrafosszília állkapocsmodellje és tíz ma élő vidrafaj adatai alapján. Azt találtuk, hogy az ősi vidra állkapcsa a mai leszármazottakból kiindulva végzett becslésnél hatszor erősebb" - idézte Jack Tsenget, az amerikai Buffalói Egyetem kutatóját a BBC.

Medve erejű lehetett az ősvidra harapásaForrás: Sci-News

A kínai Jünnan tartományban fellelt kövületegyüttes egy nagyjából teljes agykoponyából, alsó állkapocsból, fogakból és végtagcsontokból áll.

Számítógép segítségével rekonstruálták

A koponya a kövülési folyamatban évmilliókkal ezelőtt összetört.

A kutatók összetett képalkotó eljárások segítségével számítógéppel rekonstruálták

és felfedezték, hogy az ősállat koponyájának és fogazatának egyes vonásai a vidráéra, mások a borzéra hasonlítottak - erről januárban számolt be a Journal of Systematic Paleontology című szaklap.

A Siamogale melilutra koponyájának rekonstrukciójaForrás: Journal of Systematic Paleontology


A koponyatöredéket egy olyan területen találták, amely egykor mocsár vagy sekély tó lehetett, körülvéve erdővel. A Suitangpa nevű területen több száz állati és növényi fosszília őrződött meg meglepően jó állapotban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK